Armata iraniana a efectuat astazi noi teste cu rachete in Golf, a anuntat televiziunea iraniana de stat in pagina sa electronica, in a treia zi de manevre militare, care au alimentat tensiunea dintre Teheran si tarile occidentale, informeaza NewsIn.

Manevrele Iranului au generat un val de ingrijorare in Occident. Aceste teste survin chiar la cateva ore dupa ce Secretarul de Stat American Condoleezza Rice a declarat ca SUA sunt decise sa previna amenintarile pe care le afirma Iranul fata de tara sa si fata de aliatii Americii, arta CNN.

"Vom apara interesele americane si interesele aliatilor nostri. Ne luam foarte in serios obligatiile de a ne apara aliatii si avem intentia sa o facem", a declarat Rice la Tbilisi, unde se afla intr-o vizita oficiala. Ea a raspuns la o intrebare a unui jurnalist in legatura cu amenintarile formulate de un inalt responsabil iranian.

Iranul "va da foc" Tel Avivului si flotei militare americane din Golf daca va fi atacat, a avertizat ayatollahul Ali Shirazi, reprezentantul ghidului suprem iranian Ali Khamenei in cadrul fortelor navale ale Gardienilor Revolutiei.

"In a treia zi a manevrelor Marele Profet III din Golful Persic, cele mai importante evenimente au fost tirurile de rachete sol-apa si sol-sol, dar si de rachete apa-sol", a anuntat televiziunea iraniana.

In cursul acestor exercitii, fortele armate au lansat si torpile de tip Hoot ("balena" in persana), testate in aprilie 2006 si care au fost descrise drept o arma extrem de rapida, capabila sa loveasca submarinele inamice. La manevre au participat nave de razboi ale Gardienilor Revolutiei, corpul militar de elita al regimului islamic iranian.

Printre tarile occidentale exista insa, in acest moment, temeri ca Israelul va reactiona pe cont propriu contra ofensivei Iraniene, arata CNN.

Washingtonul a afirmat, conform NewsIn, in repetate randuri ca prefera o solutie diplomatica la conflictul cu Iranul, dar ca nu exclude o eventuala actiune militara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.