Cei arestati fac parte din cinci grupuri distincte, potrivit agentiei China Noua, care citeaza un oficial din politia de la Urumqi, capitala provinciei Xinjiang.

Miercuri, autoritatile anuntasera ca au ucis marti, intr-un raid al politiei, cinci presupusi membri ai unei grupari care se antrena pentru "razboiul sfant" la Urumqi.

China afirma ca terorismul este cea mai mare amenintare in timpul Jocurilor Olimpice, iar serviciile sale antiterorism de 100.000 de membri sunt deja in alerta. Tian Yixiang, seful Grupului de coordonare a securitatii in timpul Jocurilor Olimpice, confirma recent ca principalele "amenintari" in timpul evenimentului din august sunt militantii pentru independenta uigurilor din Xinjiang si a tibetanilor, dar si din partea adeptilor cultului interzis Falun Gong.

"Atacurile teroriste sunt principala amenintare pentru securitatea Jocurilor Olimpice", a declarat el. Un atentat cu avion esuat in martie si tulburarile din Tibet din aceeasi luna "au demonstrat clar ca exista planuri de sabotare a Jocurilor Olimpice de la Beijing".

Organizatiile pentru drepturile omului afirma insa ca Beijingul se foloseste de terorism pentru a suprima nemultumirile interne, in special in regiunile Tibet si Xinjiang, unde locuiesc peste opt milioane de musulmani uiguri.

"Ne temem ca va avea loc o represiune la scara si mai mare a uigurilor, in special in luna urmatoare. China foloseste Jocurile Olimpice pentru a prezenta uigurii comunitatii internationale ca pe niste teroristi. Noi ne-am opus intotdeauna organizarii Jocurilor Olimpice in China. Noi suntem cele mai mari victime, chiar in mai mare masura decat tibetanii", spune Dilxat Raxit, purtator de cuvant al Congresului International al Uigurilor, din exil.