Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a subliniat ca acordul reprezinta “un pas inainte” pentru securitatea internationala. Dupa 14 luni de negocieri, SUA incearca sa obtina un acord cu celalalt partener, Polonia, pe teritoriul careia Washingtonul spera sa isi amplaseze rachetele interceptoare, destinate doborarii oricaror rachete inamice. Schimbarea de cabinet din Polonia, in luna noiembrie a anului trecut, a adus noi conditii impuse de polonezi pentru amplasarea pe teritoriul lor a scutului anti-racheta, printre care investitii ale SUA in apararea aeriana poloneza.

La ceremonia de semnare de marti, Condoleezza Rice a tinut sa precizeze ca se doreste ca “sistemul sa fie in intregime transparent pentru rusi”. Din partea ceha, premierul Mirek Topolanek, a declarat ca semnarea acordului reflecta “dorinta comuna a partilor de a proteja lumea libera” si ca tara sa nu putea rata aceasta oportunitate, asa cum s-a intamplat dupa Al Doilea Razboi Mondial atunci cand a cazut sub influenta sovietica.

Condoleezza Rice a sosit ieri in Bulgaria, unde o tema cheie a fost, fireste, eliminarea vizelor. Intr-o conferinta de presa cu omologul Ivailo Kalfin, Rice a subliniat ca Bulgaria are mult de lucru in aceasta directie, in primul rand prin punerea in circulatie a pasapoartelor biometrice.