Razboiul din Irak face noi victime in randul soldatilor retrasi din activitate.

Joseph Dwyer, soldatul-erou american care a fost fotografiat in timp ce transporta un copil irakian spre o zona securizata, nu a reusit sa faca fata sindromului de stres post-traumatic (SSPT) si a murit, la doar 31 de ani, din cauza unei supradoze de medicamente.

Considerat de multi "fata umana" a efortului SUA de a reconstrui un Irak devastat, Dwayer nu s-a putut detasa de experientele de pe campul de lupta dupa ce s-a intors acasa. Cu toate ca a beneficiat de tratament de specialitate, soldatul american nu s-a putut adapta la viata normala: se simtea permanent urmarit de irakieni, era mereu in garda, gata sa previna un eventual atac si avea halucinatii cu bombe puse in mijlocul strazilor.

Starile de depresie, insomnie si anxietatea au fost puse pe seama sindromului de stres post-traumatic de catre doctorii din cadrul Centrului Medical de Probleme ale Veteranilor din Northport, dupa cum scrie presa din SUA, care deplinge moartea soldatului-erou. Tratamentele pe care le-a urmat, timp de mai multe luni, nu au dat rezultate: simptomele s-a accentuat intr-atat incat sotia lui Dwyer a considerat ca nici ea, nici fiica lor, in varsta de doi ani, nu mai sunt in siguranta langa el si s-a mutat. La scurt timp dupa aceea, tanarul s-a inarmat cu cutite, s-a baricadat in sifonier si, in cele din urma, si-a ciuruit apartamentul din El Paso, Texas, crezand ca este atacat de irakieni. In ultima perioada, Dwyer folosea un spray cu aerosol destinat curatarii computerului de praf pentru a adormi. Ultima folosire i-a fost fatala si, desi a sunat un taxi pentru a se deplasa la spital, nu a mai avut destula energie ca sa deschida usa. Politia l-a gasit pe podea si, cu toate ca era coerent, a murit pana sa fie transportat la spital.

"Cu fiecare secunda care trece, inca un soldat se afla in aceeasi situatie ca si Joseph", a declarat mama lui, Maureen Dwyer, pentru newsday.com. "O familie in plus nu poate sa infrunte situatia. Toti politicienii vorbesc atat de frumos despre soldati, despre patriotism, dar nu se implica suficient in problemele lor mentale", a continuat ea.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.