Pretul petrolului a crescut, miercuri, cu 2 dolari, la aproape 138 dolari/baril, compensand o parte din deprecierea de 5 dolari inregistrata marti, dupa ce Iranul a anuntat testarea unor rachete ce ar putea ajunge la bazele israeliene si americane din regiune, arata Reuters.
In Statele Unite, pretul petrolului "light sweet crude", cu livrare in august, a crescut cu 1,86 dolari, la 137,90 dolari/baril. Cotatia petrolului Brent, din Marea Nordului si tranzactionat pe piata londoneza, s-a apreciat cu 2,07 dolari, la 138,5 dolari/baril.

Testarea rachetelor de catre Iran survine pe fondul tensiunilor referitoare la programul nuclear dezvoltat de guvernul de la Teheran si arata riscurile geopolitice existente pe piata petrolului.

Iranul, al patrulea producator de petrol al lumii, si-a intensificat in ultima vreme disputa cu Occidentul asupra programului nuclear pe care il dezvolta. Statele Unite si Israelul acuza oficialii de la Teheran ca vor sa construiasca arme nucleare, sub acoperirea unui program nuclear civil.

Iranul insista ca programul sau nuclear este pasnic si nu are alt scop decat sa produca energie, dar fara a convinge. Pe de alta parte, Israelul este considerat singura tara din Orientul Mijlociu care dispune deja de un arsenal nuclear.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.