Opera de arta "Surpriza" de Jean-Antoine Watteau, considerata a fi disparuta dupa 1848, a fost vanduta marti pentru peste cinsprezece milioane de euro, doborand astfel recordul sumei platite la licitatie pentru o opera a unui mare maestru francez, relateaza casa Christie's, scrie AFP.
"Nu este vorba doar de o descoperire extraordinara a ultimilor ani, insa este vorba si despre creatia unui mare artist francez, care a reusit sa obtina cel mai mare pret la licitatie", arata un comunicat al reprezentantilor casei de licitatii Christie's, Richard Knight si Paul Raison. Suma record oferita pana acum pentru un Watteau, inregistrata la licitatia din 13 decembrie 2000, a fost de peste 3 milioane euro, pentru "Contur". Tabloul "Surpriza" a fost pictat in 1718 si este perechea operei "Acord perfect", doua picturi care l-au avut ca prim proprietar pe Nicolas Henin, un consilier al familiei regale si apropiat al lui Watteau. Au fost vandute separat in 1756 de catre mostenitorul lui Henin.

"Acordul perfect" este expus azi intr-un muzeu din Los Angeles, insa "Surpriza" a schimbat mai multi proprietari si disparuse intre 1770 si 1848 in timpul turbulentelor revolutionare. Inregistrat in catalogul din 1764 al unui colectionar, opera nu a fost oferita publicului decat printr-o copie care figura in colectia regala de la palatul Buckingham si o gravura apartinand mostenitorului lui Henin.Originalul a fost descoperit in anul precedent, in coltul unei case de la tara din Marea Britanie, de un expert care venise acolo sa evalueze un alt obiect de arta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.