Manifestatia impotriva intentiei guvernului italian de a preleva amprentele digitale de la toti romii, inclusiv de la copii, organizata luni seara la Roma, a avut un succes neasteptat. Peste 3.000 de persoane s-au lasat amprentate, in semn de protest fata de actiunile anuntate de ministrul de Interne, Roberto Maroni.

Actiunea a fost organizata in Piazza Esquilino de catre ARCI - asociatie de promovare sociala. In cartierul Esquilino, locuit de multi straini de diferite nationalitati, s-a inregistrat un amplu spectacol de solidaritate pentru copiii romi: cozi interminabile in doar trei ore de manifestare publica contra nerespectarii drepturilor omului si a deciziilor pripite luate de catre guvernul italian pe baze etnice.

Trei tineri membri ai ARCI au luat amprentele cetatenilor, care le depuneau pe o foaie numita „amprenta rasismului“ si care isi lasau numele si prenumele.

UE, contra amprentarii romilor

Comisia Europeana a cerut guvernului Berlusconi un „raport complet“ privind masurile de amprentare a romilor din Italia, pana la sfarsitul lunii. Decizia amprentarii „comporta in mod evident riscuri“ fata de care UE trebuie sa fie vigilenta, a declarat Jacques Barrot, comisar pentru Justitie. Parlamentul European va adopta joi o rezolutie in privinta initiativei autoritatilor italiene de a realiza o baza de date cu amprentele persoanelor de etnie roma din Peninsula. Europarlamentarii au dezbatut intens luni masurile luate de Executivul de la Roma, iar unii dintre oficialii europeni si-au exprimat ingrijorarea fata de caracterul rasist al masurii.