Fara indoiala, caldura soarelui, vantul ce adie usor si mai ales modul in care lumina se schimba in timp ce luam masa, creand stari sufletesti diferite sunt elemente pe care nu le intalnim in atmosfera unei sali de luat masa.

Din motive ce tin de cultura dar si de frumusetea peisajelor, europenii sunt cunoscuti pentru placerea pe care o au in a lua masa in aer liber, fara a renunta insa la calitatea si rafinamentul unor feluri de mancare sofisticate ce tin cu siguranta de haute cuisine.

  • The Gritti Palace's Club del Doge, Venetia
Se pare ca restaurantul Gritti a gazduit in ultimii 50 de ani toti regii si reginele, scriitori si numeroase vedete de cinema care au luat masa pe puntea clubului del Doge, un loc superb de unde pot fi admirate toate frumusetile ce confera unicitate Venetiei. De asemenea, meniul este unul pe masura, ce include peste Adriatic delicios, risottos si vin spumant pentru orice ora a zilei dar, mai ales, pentru momentele romantice, la apusul soarelui.

  • Bom Jardim, Lisabona
Fara a exagera in niciun fel, a lua masa la umbra unei umbrele, intr-un restaurant pur si simplu fermecator din Lisabona, cunoscut si sub denumirea de "The Chicken King", iti ofera privilegiul de a savura cel mai bun pui si cartofi prajiti din Portugalia. Toate acestea, in timp ce va imprieteniti cu locuitorii extrem de primitori, care se intalnesc in acest loc de generatii.

  • Ajia, Istanbul
Situat pe partea asiatica a Bosforului, hotelul Ajia reprezinta o minunata reamenajare a unui vechi palat la care se ajunge cu ajutorul unui bac si care a atras de-a lungul timpului atat personalitati celebre cat si mari corporatii care au ales acest loc superb pentru desfasurarea intalnirilor si a conferintelor. Terasa ofera o priveliste de vis a orasului, iar meniul in stil italian, ce include risottos, paste si fructe de mare, este pe cat de neobisnuit in Istambul, pe atat de rafinat.

  • OXO Tower Restaurant & Brasserie, Londra
Aflata la etajul opt al turnului OXO, pe Southbank, si detinuta de Harvey Nichols, aceasta superba terasa ofera o priveliste vasta a Tamisei de la Catedrala St. Paul si pana la Tate Museum. Meniul pune la dispozitia clientilor o masa de pranz copioasa cu trei feluri de mancare, o colectie de vinuri ce numara peste 800 de sortimente si o multitudine de feluri de mancare, de la cele traditionale, pana la cele mai sofisticate, toate acestea pe acorduri relaxante de jazz.