Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, si omologul ei ceh, Karel Schwarzenberg, au semnat azi, la Praga, acordul de aparare antiracheta, care prevede desfasurarea unui radar american pe teritoriul ceh, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Obiectivul afisat al Statelor Unite, care vor sa cupleze acest radar cu zece interceptoare de rachete, in curs de negociere cu Polonia, este prevenirea unor atacuri din partea unor state problematice, ca Iranul.

Pentru a fi valid, acordul mai are nevoie de ratificare din partea celor doua Camere ale Parlamentului ceh.
"Acest acord de aparare antiracheta reprezinta o piatra de temelie in edificiul securitatii, nu numai a Statelor Unite si a Cehiei, ci si a NATO si a comunitatii internationale", a spus anterior Rice, la o conferinta de presa comuna.

"Acordul este un exemplu al dorintei noastre comune de a apara lumea libera", a declarat premierul Mirek Topolanek, subliniind ca aceasta este o ocazie unica de a ancora fosta tara comunista in Occident si in NATO. "Am avut ocazii similare in trecut si le-am ratat", a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.