Ministrii au fixat de asemenea rata de conversie definitiva dintre coroana slovaca si euro, stabilit la 30,1260 coroane pentru un euro. Aceasta a fost ultima etapa de validare a aderarii Slovaciei la zona euro.

Slovacia, care dispune de sase luni pentru a se pregati pentru schimbare, va deveni la 1 ianuarie 2009 cea de a 16-a tara membra a zonei euro. Zona euro se va afla la cea de a patra sa extindere, de la crearea sa in 1999.

Trecerea Slovaciei la moneda unica a fost propusa in mai de Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana (BCE), care anuntase insa ca este ingrijorata de inflatia ridicata din aceasta tara.

Citeste si:

Dintre cele zece tari care au aderat la UE in 2004, trei s-au alaturat pana in prezent zonei euro, prima fiind Slovenia in 2007, urmata de Malta si Cipru in ianuarie 2008. Slovacia va fi deci a patra dintre noile tari membre care adopta euro, in timp ce restul nu o vor face prea curand.

Aderarea la zona euro este un succes politic pentru premierul Robert Fico, pentru care si-a exprimat satisfactia si ministrul finantelor, Jan Pociatek.

"Este un succes istoric", a declarat el marti jurnalistilor de la Bruxelles. "Pentru ca avem o economie foarte mica si deschisa, trecerea la euro ne aduce o stabilitate mai mare si ne permite sa atragem mai multi investitori. Ne permite o crestere economica mai mare cu 1% pe an", a spus el.