La summitul G8 din Japonia se cauta solutii pentru criza alimentelor si a petrolului

Criza alimentara si pretul petrolului au fost principalele teme discutate de liderii celor mai industrializate natiuni (Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Rusia si SUA), reuniti in Japonia, pe insula Hokkaido, pentru un summit de trei zile. Ziua de luni, prima a intrunirii, a fost si ziua intalnirii dintre cei opt sefi de stat si de guvern cu liderii a opt tari africane. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut reprezentantilor tarilor donatoare sa ajute tarile sarace pentru a rezolva criza alimentara.

Propunerea cea mai concreta a venit din partea Uniunii Europene, reprezentata la randul sau la intrunire.

Seful Comisiei Europene, José Manuel Dur?o Barroso, a prezentat propunerea crearii unui fond in valoare de un miliard de euro pentru a ajuta fermierii saraci din tarile in curs de dezvoltare. Miliardul respectiv ar urma sa fie strans din subventiile pentru agricultura din UE neutilizate. Aceste fonduri ar asigura accesul fermierilor din zonele sarace ale lumii la seminte si fertilizanti, in acelasi timp furnizand „o plasa de siguranta pentru cei mai vulnerabili“.

Bush, care participa la ultimul sau summit G8 in calitate de presedinte, impreuna cu Dmitri Medvedev, pentru prima data la un astfel de summit, nu au reusit sa cada de acord asupra planurilor de instalare a scutului american anti-racheta in Europa Centrala. In schimb, cei doi au stabilit sa conlucreze in problema nucleara iraniana si in incheierea programului nuclear militar nord-coreean. Bush, care in 2001 declarase ca a vazut „sufletul“ lui Putin cand l-a privit in ochi, s-a multumit acum sa il caracterizeze pe Medvedev drept „o persoana inteligenta“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.