Presedintele George W. Bush nu s-a dezis luni de obiceiul sau de a-si trata omologii intr-un registru informal, adresandu-i-se cu premierului canadian Stephen Harper cu "Yo Harper!", relateaza NewsIn.

Bush si Harper, o persoana mai degraba sobra si timida, participa la summitul G8 din Japonia.

In imaginile transmise de televiziuni de la un pranz de lucru al liderilor G8 cu omologii lor africani, Bush sta de vorba cu presedintele nigerian Umaru Yar'Adua si la un moment dat il striga pe premierul canadian "Yo Harper! Presedintele Nigeriei". Interjectia "yo" este folosita in registru informal cu intentia de a atrage atentia cuiva sau cu valoare de salut, avand aproximativ sensul lui "bai" in limba romana.

Relatiile lui Harper cu Bush sunt sensibile, criticii guvernului conservator de la Ottawa acuzandu-l pe premier ca primeste ordine de la Bush.

Nu a fost prima oara cand Bush l-a luat prin surprindere pe Harper in public. In iulie 2006, dupa prima intalnire a celor doi de la Casa Alba, Bush l-a numit public pe premierul canadian "Steve", o prescurtare de la "Stephen". Analistii au spus atunci ca acest lucru l-ar putea ajuta chiar pe Harper sa para apropiat de Bush. Ulterior, Bush s-a referit in public la Harper drept "Stephen".

Contactata, purtatoarea de cuvant a lui Harper s-a multumit sa spuna ca nu a participat la acel pranz de lucru.

Nu este pentru prima oara cand Bush foloseste aceasta interjectie cu un lider. La un summit G8 din 2006, Bush i s-a adresat cu "Yo Blair!" fostului premier britanic, determinand presa de la Londra sa il critice pe acesta din urma pentru natura inegala a relatiei lor. La acelasi summit, Bush a socat-o pe cancelarul german Angela Merkel masandu-i scurt spatele in timp ce trecea pe langa scaunul ei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.