UNESCO a adaugat duminica seara situl arheologic de la Al-Hijr, peisajul cultural din Le Morne, insulele Mauritius, manastirile armenesti din nordul Iranului si casele de pamant din Fujian, China, pe lista patrimoniului mondial, scrie AFP, potrivit NewsIn.

Al-Hijr este cel mai important sit arheologic din sudul Pietrei, Iordania. Este vorba despre prima data cand Arabia Saudita figureaza pe lista UNESCO a siturilor arhitecturale sau naturale cu o "valoare universala exceptionala".

Comisia expertilor ONU pentru educatie, stiinta si cultura a adaugat pe lista si peisajul cultural din Le Morne, un munte de 550 metri care a servit drept refugiu sclavilor din insulele Mauritius, in secolele XVIII si XIX, pe lista patrimoniului mondial.

Situl Fujian Tulou, un ansamblu de 46 de case de pamant construite intre secolele 12 si 20 in sud-estul Chinei si un anasamblu de trei manastiri armenesti din provincia iraniana a Azerbadjanului au fost trecute, de asemenea, pe lista patrimoniului mondial care in prezent este format din 855 de obiective.

Manastirile St. Stepanos si St. Thaddeus, care dateaza din secolul VII, precum si capela Sfanta-Maria din Dzordzor releva "schimbarile cultural extrem de importante care au avut loc intre bizantini, ortodocsi si persi", a subliniat UNESCO.

Organizatia internationala nu a sustinut numirea peisajului cultural din insula Bali, in Indonezia. Doua criterii importante au fost luate in calcul in evaluarea dosarelor, "valoarea universala exceptionala" a unui sit si planul de protejare prezentat al sitului respectiv.

Dupa esecul unei candidaturi, statul care l-a propus poate reface dosarul pentru a-l supune din nou evaluarii UNESCO.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.