Sefii de stat si de guvern din tarile bogate, membre G8, si-au inceput luni summitul in Japonia, printr-o reuniune cu liderii a sapte state africane, consacrata asistentei pentru dezvoltarea Africii, relateaza NewsIn.

Izolati timp de trei zile intr-un hotel de lux de pe malul unui lac vulcanic, sefii de stat si de guvern ai celor mai bogate state, dezbat problemele majore cu care se confrunta Lumea in aceste momente, cand tarile sarce sunt cele mai afectate de scumpirea petrolului si a alimentelor.

Liderii africani se asteapta ca membrii G8 sa isi reinnoiasca angajamentul luat la summitul de la Gleneagles, Scotia, in anul 2005, adica sa dubleze pana in anul 2010 ajutorul acordat anual Africii, in raport cu nivelul din 2004 (25 de miliarde de dolari).

"Ziua africana" de la Toyako va fi urmata de summitul G8 propriu-zis, consacrat problemelor economice si dosarului nuclear nord-coreean. O a treia zi, miercuri, va fi dedicata incalzirii climatice. Liderii G8 vor discuta miercuri despre incalzirea globala, impreuna cu omologii lor din alte tari invitate - Africa de Sud, Brazilia, Coreea de Sud, India, Indonezia, Mexic, China si Thailanda - si cu reprezentantii ONU si Bancii Mondiale.

Nu este asteptat, insa, niciun progres spectaculos. Premierul japonez Yasuo Fukuda nu mizeaza decat pe pe definirea unui "obiectiv comun" de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, probabil fara fixarea unor cifre exacte, la summit. Acest aspect il comenteaza Todd Benjamin, editorul financiar al CNN, pe blogul sau, unde arata ca astfel de reuniuni sunt maracte de cele mai multe ori, de prea multe discutii, fara ca rezultatele sa se vada in mod eleocvent.

G8 se va adresa anul acesta problemelor majore care afecteaza economia globala, dar daca discutiile care vor avea loc se vor vrea a fi relevante, atunci sefii statelor bogate vor trebui sa ia masuri ferme, in locul unor declaratii fara esenta. Este nevoie insa de curaj politic, subliniaza analistul Todd Benjamin, pentru ca altfel, aceste intalniri vor ramane o pierdere de vreme.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.