O tabara de romi parasita din Napoli, situata in apropiere de o alta in care au inceput sa se intoarca nomazii, a fost incendiata duminica seara, iar autoritatile nu exclud ipoteza ca gestul sa fi fost un avertisment sau o amenintare, relateaza cotidianul La Repubblica in editia electronica.

Aproximativ 30 de romi - doi barbati, mai multe femei si 15 copii - s-au intors de cateva zile intr-una din taberele din cartierul Ponticelli, de la periferia orasului Napoli, pe care le parasisera in luna mai in urma unor atacuri ale locuitorilor din zona. Duminica seara, in jurul orei locale 20.00 (21.00 ora Romaniei), o alta tabara de romi, situata in apropiere, a fost incendiata, informeaza NewsIn.

Anchetatorii nu exclud posibilitatea ca gestul sa fi fost un avertisment sau o amenintare pentru a determina familiile care s-au intors sa plece definitiv. Potrivit pompierilor, se pare ca au existat mai multe focare, ceea ce alimenteaza ipoteza unei incendieri voluntare. Deseurile din tabara au contribuit la propagarea flacarilor.

Romii care s-au intors in tabara de la Napoli nu vor sa plece. "Noi nu plecam de aici. Nu facem rau nimanui si nimeni nu ne face rau noua", a declarat unul dintre nomazi, Dragan. "Ne-am intors pentru ca aici avem de munca, aici sunt baracile noastre, lucrurile noastre. Ne-am intors pentru ca nu suntem animale si nici italienii nu sunt animale. Suntem oameni si trebuie sa traim in pace", a explicat Dragan. Dar teama de incendii sau de atacuri este in continuare vie.

Presedintele biroului napolitan al organizatiei pentru apararea drepturilor romilor "Opera Nomadi", Marco Nieli, a calificat intoarcerea nomazilor la Ponticelli drept "imprudenta". "Oricine s-a intors spontan, a fost imprudent, pentru ca la Ponticelli" criza nu s-a rezolvat, a avertizat el.

In luna mai, mai multe tabere de romi din cartierul Ponticelli au fost incendiate, iar romii din zona au fost evacuati, in urma unor proteste violente ale napolitanilor, dupa ce o tanara de etnie roma a incercat sa rapeasca un bebelus italian.

Romii sunt invinuiti pentru mare parte din infractiunile comise in orasele italiene si au intrat in vizorul autoritatilor italiene dupa mai multe intamplari de fapt divers mediatizate si exploatate in timpul recentei campanii electorale. Guvernul italian a ordonat efectuarea unor recensaminte in taberele de romi din Peninsula, in cadrul carora sunt amprentati toti locuitorii acestora, inclusiv minorii. Aceasta decizie a generat o polemica ampla.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.