Difuzarea spoturilor televizate si distribuirea unor calculatoare pentru convertirea coroanelor in euro vor incepe saptamana aceasta, dupa reuniunea ministrilor europeni de finante care va decide marti cursul coroana-euro.

Dornica sa explice eficient populatiei ce inseamna concret intrarea in zona euro, Banca centrala slovaca a decis sa faca apel la preoti catolici inca de la inceputul procesului, in 2005.

"Preotii sunt prezenti in parohii izolate, in care oamenii nu au pe cine sa intrebe cand au o problema de ordin civil", a explicat pentru AFP purtatoarea de cuvant a bancii centrale, Jana Kovacova, reamintind ca 70% din cei 5,4 milioane de slovaci sunt catolici.

In ultimele luni, banca centrala a efectuat traininguri de cate 90 de minute pentru preoti, pentru a-i informa in legatura cu trecerea la moneda europeana si etapele care mai raman de parcurs pana la acel moment.

Parintele Augustin Slaninka, care a urmat acest training, spune ca nu a fost asaltat de intrebari pana in prezent. "Nu prea am avut intrebari, dar voi avea cu siguranta", spune preotul de 25 de ani, care vede in moneda euro un factor de integrare europeana. Cea mai mare preocupare a lui sunt batranii, pentru ca "multi se tem ca totul va fi mai scump".

Pentru a amortiza efectul trecerii la euro asupra celor mai defavorizati, Guvernul premierului de stanga Robert Fico pregateste masuri care includ plata anticipata a pensiilor si alocatiilor familiale.

Euro va fi vedeta spectacolului itinerant pe care il repeta in prezent teatrul rom Romathan, in vederea unei reprezentantii pentru comunitatea roma de circa 320.000 de persoane, care traieste cel mai adesea in cartiere sarace din estul tarii. Scopul este ca spectacolul sa ajunga in zonele celor mai defavorizati, unde multi adulti sunt analfabeti, pentru a-i invata cum sa transforme coroanele slovace in euro si de ce eurocentul va avea o valoare mai mare decat halura, subunitate a coroanei slovace, chiar daca monedele au aceeasi culoare. Trupa va sustine circa 40 de spectacole incepand de la jumatatea lunii iulie.

Ministrul de finante Jan Pociatek a intrat deja in scena in rolul unui motociclist dintr-un foileton popular. Aparitiile sale, destinate sa explice ca trecerea la euro nu inseamna ca preturile vor creste, vor deveni din ce in ce mai frecvente pe masura ce se apropie data de 1 ianuarie 2009, potrivit postului privat de televiziune Markiza, care difuzeaza serialul.

Scopul este calmarea populatiei, in conditiile in care 35% dintre slovaci sunt in favoarea trecerii la euro, 34,3% se impotrivesc, 1% nu sunt informati, iar restul nu sunt interesati de subiect, potrivit unui sondaj recent realizat de Oficiul Slovac de Statistici.

In ultimele saptamani, presa a contribuit la alimentarea zvonurilor, anuntand ca cei care vor incerca sa se imbogateasca din trecerea la euro risca pedepse cu inchisoarea. Un amendament legislativ permite calificarea drept "infractiuni" a cresterilor de pret nejustificate, pedepsele fiind amenzi si maxim patru ani de inchisoare, dar numai pentru bunurile si serviciile cu preturi reglementate la nivel central, potrivit Ministerului Justitiei.