In Japonia, pe insula Hokkaido, incepe astzi reuniunea G8 a tarilor industrializate.

Intalnirea va fi marcata de majorarea preturilor la mancare si petrol, dar se asteapta sa fie discutate si chestiuni precum incalzirea globala sau situatia din Zimbabwe.

Inaintea reuniunii, mii de japonezi au organizat proteste, acuzand liderii G8 ca nu fac decat sa discute, fara a lua masuri concrete.

La marsul din Sapporo, pe insula Hokkaido, au participat printre altii militanti anti razboi si anti-saracie.
Numeroase forte de ordine, o parte din cei 20.000 de politisti care vor asigura securitatea reuniunii, au supravegeat protestul.

Un purtator de cuvant al organizatiei umanitare Oxfam, filiala japoneza, Takumo Yamada a declarat ca liderii marilor puteri ar trebui sa puna in practica masuri concrete, nu doar sa se reuneasca si sa discute.

"Grupul G8 trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru promisiunile facute Africii, de pilda. Trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru criza alimentelor si schimbarile climatice", a declarat reprezentantul Oxfam.

Cat despre agenda reuniunii, in urma cu un an, oficialii japonezi spuneau ca incalzirea globala si modificarile climei vor fi tema principala.

Fara indoiala, cautarea unor solutii cu privire la emisiile de gaze poluante nu a disparut de pe agenda, insa liderii G8 vor fi nevoiti sa acorde o importanta cel putin egala si altor teme.

Fata de intalnirea similara de anul trecut se va discuta mai mult despre majorarea preturilor la alimente si efectele acestui lucru asupra tarilor sarace.

Si nivelul atins de pretul international al petrolului provoaca ingrijorare.

Japonia a invitat la reuniunea celor mai bogate natiuni si alti mari consumatori cum ar fi China si India.
In timpul celor trei zile ale summitului va fi discutata si acordarea de ajutor tarilor sarace din Africa.

Programul nuclear al Coreei de nord se va afla de asemenea in atentia liderilor G8, la fel ca situatia din Zimbabwe.

Un oficial american a declarat inainte de inceperea reuniunii ca e posibil ca liderii G8 sa condamne modul in care presedintele Robert Mugabe a obtinut un nou mandat.

La reuniunea din japonia participa si presedintele Africii de sud Thabo Mbeki, care s-a intalnit sambata cu Robert Mugabe in incercarea de a-l convinge pe acesta sa formeze un guvern de uniune nationala.

In Zimbabwe, principalul partid de opozitie s-a retras luna trecuta din turul doi al alegerilor prezidentiale acuzand violente comise asupra suporterilor sai precum si fraudarea primului tur.

Din G8 fac parte Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Rusia si Statele Unite.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.