Oferta are loc in contextul in care platoul continental face obiectul unui proces intre Romania si Ucraina Se pare ca intrevederea de lunea trecuta dintre premierul rus si premierul ucrainean a insemnat o reinnodare a relatiilor rupte in iarna.

Dupa ce, totusi, rusii, prin gura lui Putin, au afirmat ca nu au de gand sa le ierte ucrainenilor datoriile la gaze, ucrainenii, prin intermediul lui Oleg Dubina, presedintele companiei ucrainene de stat, le propune o asociere cu Gazprom pentru exploatarea platoului continental ucrainean din Marea Neagra in schimbul accesului la campurile ruse de gaz, informeaza AFP, citat de Newsin. "Propun incheierea unui acord care sa prevada dezvoltarea in comun cu Gazprom a platoului continental ucrainean din Marea Neagra si un acord de dezvoltare comuna a campurilor gazifere de pe teritoriul Federatiei Ruse", a declarat Dubina intr-un interviu acordat saptamanalului ucrainean Zerkalo Nedeli.

Presedintele Naftogaz a precizat ca tara sa este mai interesata de gazul extras din platoul continental si ar fi gata sa lase petrolul in seama Rusiei. "Sa pastreze Gazprom petrolul din platoul continental, in termenii unui acord de partajare a productiei, iar noi am lua, in virtutea acestui acord, gazul extras in comun", a declarat seful Naftogaz. "Ei (rusii - n.r.) sunt probabil mai interesati de petrol", este de parere Oleg Dubina.

Ucrainenii, in schimb, sunt mai interesati de gaze.

"Tot petrolul din Ucraina e de import. Iar daca ne apucam sa extragem petrol, neavand unde sa-l prelucram, pai, ne iese mai scump. In conditiile de fata pentru noi nu e rentabil. De asta spun ca pentru noi gazul e mai tentant", a declarat presedintele Naftogaz.

Disputa romano-ucraineana privind platoul Marii Negre

Platoul continental al Ucrainei din Marea Neagra are vaste resurse de gaz si petrol care necesita insa investitii importante pentru a fi exploatate. Totusi, delimitarea platoului continental al Marii Negre pana in prezent face obiectul unei dispute intre Romania si Ucraina. Bucurestiul a sesizat Curtea Internationala de la Haga la 16 septembrie 2004, cu o cerere de initiere a procedurilor in vederea solutionarii diferendului pe care il are cu Kievul in legatura cu delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra. Procedura a trecut de faza scrisa si a ajuns in faza pledoariilor orale, a caror data urmeaza sa fie anuntata. Autoritatile romane se asteapta ca o decizie a Curtii Internationale de Justitie sa intervina in cursul acestui an sau cel tarziu la inceputul anului viitor. In centrul disputei dintre Romania si Ucraina se afla statutul Insulei Serpilor.

Stanca sau insula?

Romania considera Insula Serpilor o stanca, pentru ca aceasta nu are surse de apa si o serie de alte trasaturi care demonstreaza capacitatea de asigurare a vietii, iar Ucraina sustine ca este o insula, avand, prin urmare, drept mult mai mare la ape teritoriale in jurul sau. In functie de rezolvarea acestei situatii depinde cum se delimiteaza platforma continentala intre Romania si Ucraina si mai ales ceea ce se cheama zona economica exclusiva, foarte importanta, pentru ca in subsolul acestei zone se afla bogate resurse de hidrocarburi. Ucraina a inceput amenajarea unei localitati, Satul Alb, pe Insula Serpilor, in dorinta de a demonstra ca este locuita si nu o formatiune stancoasa. In prezent, Insula Serpilor, cu o suprafata de circa 170.000 de metri patrati, are 80 de locuitori, dintre care 15 cu statut de rezidenti permanenti. Ucraina este tara de tranzit pentru cvasitotalitatea gazului rus, destinat Uniunii Europene, si incearca sa-si reduca dependenta de Rusia in aprovizionarea sa energetica. Crizele gazului, recurente intre Moscova si Kiev, pe fondul unor tensiuni politice, au dus in ianuarie 2006 la o scurta intrerupere a livarilor catre Europa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.