In timpul discursului, mai multi opozanti ai Administratiei Bush, proveniti chiar dintre proaspetii cetateni americani, s-au dezlantuit strigandu-i presedintelui: “Criminal de razboi”, “La Haga!”, “Fascist!”, (Haga fiind sediul Curtii Penale Internationale, ale carei sentinte Statele Unite refuza sa le recunoasca).

Agentii de securitate i-au indepartat pe protestatari, care au interupt de noua ori discursul scurt al presedintelui. Bush nu si-a pierdut cumpatul si a trecut cu umor peste incidente. “Tuturor viitorilor mei compatrioti le reamintesc ca noi, cei din Statele Unite, credem in libertatea de exprimare”, a replicat presedintele. Aproximativ 150 de demonstranti antirazboi au ocupat intregul traseu al presedintelui spre Monticello. Loc ales in mod simbolic, in fosta resedinta a lui Thomas Jefferson, unul dintre “parintii” independentei Americii.

Toate discursurile solemne de 4 iulie ale presedintelui George W. Bush au fost marcate de tensiuni create de opozantii razboiului din Irak. Acum, unul dintre candidatii la succesiunea sa, senatorul democrat Barack Obama, are de luptat cu o idee vehiculata de mass-media, potrivit careia si-ar fi schimbat politica favorabila retragerii militarilor americani din Irak. Intr-un discurs, saptamana trecuta, in Dakota de Nord, Obama a negat ca ar fi dat vreun pas inapoi de la planul de retragere treptata a trupelor combatante din Irak in 16 luni.