Un atentat islamist sau chiar o simpla tentativa contra sectorului petrolier saudit ar avea consecinte dezastruoase pe piata mondiala a petrolului si a pretului barilului.

Potrivit autoritatilor de la Riad, din cele 701 persoane arestate in cursul ultimelor sase luni in Arabia Saudita, cateva zeci formasera celule cu sarcina de a pregati atacuri contra siturilor petroliere din tara. Cu pretul barilului in crestere constanta si capacitati de crestere a productiei mondiale cvasiinexistente, in afara de Arabia Saudita, piata mondiala nu a fost niciodata atat de vulnerabila la o ofensiva djihadista in regat, sustin analistii.

Pentru Michael Klare, director la Universitatea din Massachusetts a programului "Pace si securitate mondiala" si autor al "Razboiului resurselor", "chiar daca un atac nu ar reusi, ar avea un efect psihologic imens pentru ca piata se asteapta la actiuni teroriste de acest gen. Efectul asupra preturilor ar fi imediat". "Daca ar reusi sa distruga o mare rafinarie sau un terminal important si sa reduca exporturile saudite, impactul ar fi dramatic."

Sectorul petrolier saudit, care cheltuieste sume considerabile pentru protectie, este de ani de zile tinta teroristilor Al Qaeda.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.