Concluziile finale ale inspectorilor din Irak zdruncina pretextele administratiei americane

Operatiunile echipei americane insarcinate cu cautarea armelor de distrugere in masa din Irak s-au finalizat fara descoperirea asa-zisului arsenal al lui Saddam Hussein, desi s-au facut toate eforturile posibile, afirma Charles Duelfer, seful Grupului de Inspectie in Irak (ISG), intr-o addenda la raportul dat publicitatii toamna trecuta. De asemenea, afirma Duelfer, in cele 92 de pagini suplimentare difuzate la inceputul acestei saptamini, ISG nu a reusit sa gaseasca dovezi privind transportul unor astfel de echipamente in Siria inainte de razboi, in vederea depozitarii lor, releva cotidianul "Washington Post".

"Dupa mai mult de 18 luni, au fost epuizate toate caile de investigare pe tema armelor de distrugere in masa, inclusiv interogarea detinutilor arestati in legatura cu acestea", afirma inspectorul american, care apartine de CIA.

Adio, arme!

Siria a ajutat Irakul sa eludeze sanctiunile impuse de ONU "importind" o serie de echipamente militare pe teritoriul sau, dar investigatorii americani nu au gasit "nici un program, nici o strategie si nici un oficial care sa recunoasca direct" transportul de arme de distrugere in masa irakiene in Siria - releva varianta finala a raportului realizat de Grupul de Inspectie in Irak.

Raportul, care respinge mare parte din principalele argumente care au stat la baza interventiei SUA din Irak din martie 2003, marcheaza sfirsitul oficial al cautarii armelor interzise ale Bagdadului. Echipa condusa de fostul inspector al ONU pentru controlul armelor Charles Duelfer, din care au facut parte 1.000 de militari si translatori civili, a constatat ca armele clandestine ale Irakului au fost distruse in timpul si in urma razboiului din Golf din 1991 si nu au existat "eforturi concertate" de a relansa programul de inarmare.

Delict de intentie

Totusi, oficiali din administratia SUA au pus accentul pe faptul ca, desi grupul de ancheta nu a descoperit arme de distrugere in masa in Irak, raportul mentioneaza ca fostul dictator Saddam Hussein nu renuntase la scopul de a le dobindi la un moment dat. "Saddam Hussein avea inca intentia si capacitatea de a relua eforturile de dotare cu arme interzise imediat ce ar fi fost ridicate sanctiunile ONU. Raportul "Duelfer" ofera suficiente justificari pentru declansarea razboiului", a insistat purtatorul de cuvint al Pentagonului, Bryan Whitman.
Investigatorii americani au mai notat in raportul lor final ca nu poate fi exclus riscul ca oameni de stiinta irakieni sa-si puna experienta sau dotarile materiale la dispozitia unor tari ca Siria sau Iranul, dar "exista extrem de putine informatii ca acest lucru se intimpla intr-adevar si nu exista nici un fel de indicii privind recrutarea de cercetatori pentru a lucra in cadrul unui program de arme de distrugere in masa".

Praf in ochi

O spectaculoasa furtuna de nisip produsa in zona de desert din vestul Irakului aproape ca a inghitit o baza militara americana. Furtuna a izbucnit in apropiere de frontiera cu Siria si Iordania, lasind in urma ei o uriasa coloana de praf si nisip. Fenomenul s-a produs marti, chiar in ziua in care au fost date publicitatii evaluarile finale ale raportului ISG privind cautarea armelor de distrugere in masa, iar imaginile furtunii reprezinta o ilustratie perfecta pentru sintagma "praf in ochi", cu care este asimilat acum pretextul american pentru invadarea Irakului.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.