Presedintele american George W. Bush va asista la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din Beijing, la 8 august, considerand ca evenimentul este unul sportiv si nu politic, in pofida criticilor formulate la adresa regimului chinez, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Casa Alba a risipit joi incertitudinea care plana de cateva luni in legatura cu prezenta lui Bush la ceremonia de pe Stadionul National din Beijing. Bush va asista la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice si va vizita cu aceasta ocazie, impreuna cu sotia sa Laura, Coreea de Sud si Thailanda, a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Dana Perino, intr-un comunicat.

Joi, cu cateva ore inainte de anuntarea oficiala a participarii sale, purtatorul de cuvant a spus ca "va merge la Jocurile Olimpice si ceremonia de deschidere ar putea fi o etapa a acestei deplasari". Bush spunea de mai multe luni ca va asista la ceremonie, chiar si dupa revoltele din Tibet de la jumatatea lunii martie si dupa acuzatiile de represiune sangeroasa aduse autoritatilor chineze.

"Nu consider Jocurile un eveniment politic, ci unul sportiv", a spus Bush, in luna aprilie. Purtatorul de cuvant al lui Bush a declarat joi ca, spre deosebire de presedintele francez Nicolas Sarkozy, presedintele american nu conditioneaza prezenta sa la ceremonie de progresele inregistrate in discutiile care s-au reluat recent intre guvernul chinez si reprezentantii lui Dalai Lama, liderul spiritual tibetan.

"Va discuta despre chestiunea importanta a drepturilor omului, in special cea a libertatii religioase", a spus Perino. Bush va avea discutii bilaterale cu presedintele chinez Hu Jintao la 9 iulie, in Japonia, cand cei doi vor participa la summitul G8.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.