Summitul G8 este descris adesea ca o reuniune a liderilor celor mai puternici ai planetei, dar cel care incepe luni in Japonia va fi unul al lipsei de popularitate, majoritatea participantilor fiind slabiti politic sau in cadere libera in sondaje, comenteaza AFP, potrivit NewsIn.

Summitul ii va reuni in perioada 7-9 iulie pe sefii de stat sau de guvern a celor mai industrializate opt tari din lume: Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Italia, Japonia si Rusia. Dintre acestia, doar presedintele rus si premierul italian, amandoii proaspat inslati la putere, pot sa se laude pentru moment ca traiesc o luna de miere cu electoratul.

"Majoritatea liderilor G8 sufera de o capacitate de influenta redusa sau se sprijina pe baze politice fragile", remarca Koichi Hajo, economist-sef la Institutul de cercetare NLI de la Tokyo.

"In aceste conditii, va fi dificil pentru ei sa anunte masuri drastice, care se traduc adesea prin sacrificii pe plan national. Ma tem ca majoritatea liderilor au greutati in a-si exercita autoritatea", prezice el.

Summitul G8 de la Toyako va fi ultimul al presedintelui american George W. Bush, al carui mandat la Casa Alba expira peste sase luni. Lipsit de popularitate, Bush este deja eclipsat, in atentia mondiala, de competitia pentru propria sa functie.

Premierul nipon Yasuo Fukuda, gazda summitului, sufera la randul sau de o cota de popularitate dezastruoasa, de mai putin de 20%, si este practic in imposibilitate de a guverna. Opozitia, care controleaza una dintre cele doua camere ale Parlamentului, face totul pentru a-i bloca initiativele.

Premierul britanic Gordon Brown este si el la cel mai scazut nivel in sondaje. Cat despre presedintele francez Nicolas Sarkozy, cota sa de popularitate a scazut dramatic intr-un an de la sosirea la putere.

In Germania, cancelarul conservator Angela Merkel, care guverneaza cu ajutorul unei coalitii fragile cu centru-stanga, va avea greutati sa gaseasca un nou partener, dupa alegerile din 2009. Iar in Canada, premierul Stephen Harper conduce un guvern minoritar si speculatiile referitoare la alegerile anticipate nu inceteaza sa circule.

Singurele exceptii sunt presedintele rus Dmitri Medvedev, care are o popularitate mare de cand l-a inlocuit pe Vladimir Putin in mai, si premierul italian Silvio Berlusconi, revenit la putere in mai si aflat inca in gratiile electoratului cu peste 50% opinii favorabile.

Totusi, un summit G8 al liderilor in dizgratie nu este neaparat un summit ratat, afirma John Kirton, directorul grupului de cercetare privind G8 de la Universitatea din Toronto. El reaminteste ca unul dintre cele mai reusite summituri G8 din istorie a fost acela din 1979 de la Tokyo, in plin soc petrolier, in pofida pozitiei slabite a presedintelui american de atunci, Jimmy Carter.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.