Postul arab de televiziune al-Jazeera a anuntat miercuri ca a numit un cameraman detinut timp de sase ani la Guantanamo fara a fi inculpat, producator intr-un departament de programe consacrat drepturilor omului, potrivit NewsIn.
"Voi face totul pentru a dezvalui lumii incalcarile drepturilor omului", a spus Sami al-Haj, originar din Sudan, care a fost predat autoritatilor de la Khartoum in mai, citat in comunicatul al-Jazeera. "Sper ca infiintand acest departament, al-Jazeera va fi in masura sa ii ajute pe cei care sufera in tacere din cauza acestor incalcari", a spus el.

Haj, care a avut probleme de sanatate dupa o lunga greva a foamei, a fost dus in Sudan cu un avion militar american la 1 mai. Un oficial american declara atunci ca el a fost transferat in custodia autoritatilor sudaneze si nu eliberat.

Al-Jazeera afirma ca Haj a fost rapit de serviciile de informatii pakistaneze in timp ce calatorea in zona de langa frontiera afgana, in decembrie 2001. El ar fi avut o viza valabila si lucra pentru al-Jazeera in Afganistan.

Acuzat ca este autorul inregistrarilor video ale lui Osama ben Laden, Haj a fost predat armatei americane in ianuarie 2002, dar nu a fost niciodata inculpat sau judecat, potrivit retelei arabe de televiziune.
Fostul detinut acuza autoritatile de la Guantanamo de incalcari repetate ale sensibilitatii religioase a prizonierilor musulmani.

Directorul general al televiziunii cu sediul in Qatar a acuzat armata americana ca i-a cerut cameramanului sa spioneze activitatile al-Jazeera.

La Guantanamo se afla cateva sute de detinuti, primii dintre ei fiind dusi acolo cu aproape sase ani in urma, cand Statele Unite au inceput razboiul impotriva terorismului, dupa atentatele de la 11 septembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.