Uniunea Europeana propune un proiect de lege prin care vrea sa puna capat discriminarilor cotidiene, pentru ca 15% dintre europeni se simt discriminati, conform unui sondaj realizat in perioada februarie-martie 2008.

O agentie imobiliara nu va mai putea refuza inchirierea unui apartament catre studenti, iar o companie de asigurari nu va mai putea priva o persoana handicapata de asigurarea de calatorie, potrivit proiectului de lege prezentat astzi.

Uniunea Europeana are deja din anul 2000 o directiva care interzice discriminarea pe motiv de rasa sau origine etnica in ceea ce priveste angajarile, dar si furnizarea de bunuri si servicii.

Un alt text adoptat ulterior trata discriminarea pe motiv de varsta, handicap, religie si orientare sexuala, dar prevederile se limitau la piata muncii. Noul proiect legislativ prezentat de Comisia Europeana vizeaza, prin urmare, sa extinda prevederile antidiscriminare si la alte sfere ale vietii cotidiene, incepand cu accesul la bunuri si la servicii, arata NewsIn.

Necesitatea unui astfel de text ar fi argumentata de un sondaj realizat in februarie-martie, in care 15% dintre europeni afirmau ca au fost victime ale discriminarilor in cursul ultimelor 12 luni. Totusi, proiectul de lege lasa inca neacoperite unele aspecte ale problematicii discriminarii.

Daca directiva garanteaza egalitatea in ceea ce priveste accesul, ea nu va obliga, de pilda, un restaurant sa-si amenajeze un ascensor pentru handicapati. Criteriul retinut este punerea in practica a unor masuri cu "caracter rezonabil" care raman de apreciat de la caz la caz.

In ceea ce priveste bancile si companiile de asigurari, ele vor putea continua sa impuna conditii pentru prime si sa practice dobanzi diferite in functie de varsta asiguratului, dar li se pune conditia "sa se bazeze pe date precise si pertinente".

O persoana privata va putea insa si in continuare sa refuze un student sau un homosexul, pentru ca proiectul de directiva nu se aplica decat activitatilor comerciale si celor care nu sunt private.

Si in ceea ce priveste religia, proiectul evita, de asemenea, sa atinga exploziva controversa legata de simbolurile religioase in scoli, cum ar fi portul valului islamic sau a unei kippa.

Cei mai multi dintre noi stim cum sa recunoastem acte discriminatorii vizibile. Acestea au loc in mod frecvent in Europa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.