Osama ben Laden sufera de o boala grava la rinichi si mai are numai cateva luni de trait, scrie revista Time, citand surse anonime din CIA, care sustin ca detin informatii cruciale despre medicatia liderului terorist.

"Este Osama ben Laden pe moarte...din nou?", se intreaba Time intr-un articol publicat azi in editia online. Materialul este scris cu un oarecare ton ironic si exasperat din cauza repetatelor zvonuri despre posibila moarte a liderului terorist si a incercarilor nereusite a serviciilor secrete americane de a-l localiza, relateaza NewsIn.

"Cine este oare mai aproape de moarte: Osama ben Laden sau eforturile CIA de a-l prinde? Nimic nu este atat de fructuos in demersul de a-l prinde pe liderul al-Qaida precum numeroasele, dar neadevaratele zvonuri si rapoarte despre moartea sau bolile fatale ale lui ben Laden. In 2002, presedintele pakistanez Pervez Musharraf a declarat ca ben Laden sufera de o boala de rinichi si ca avea nevoie de un aparat de dializa pe perioada cat s-a aflat in Afganistan. In acelasi an, un inalt oficial din FBI a declarat ca el personal nu crede ca ben Laden se mai afla printre cei vii. Bineinteles ca de atunci ben Laden a aparut in numeroase filmari, aratand mai sanatos ca niciodata", comenteaza sarcastic publicatia.

Time scrie ca, potrivit unui raport CIA, bazat pe informatii despre medicatia lui ben Laden, liderul terorist mai are doar putine luni de trait pentru ca sufera de mult timp de o boala de rinichi. Raportul CIA, finalizat in urma cu jumatate de an, concluzioneaza ca ben Laden "mai are de trait intre sase si 18 luni".

"Din aceasta prognoza, impreuna cu ceva spionaj la fata locului si niste rachete Hellfire bine tintite, rezulta cu siguranta un lider terorist mort", observa in acelasi ton ironic Time, care argumenteaza apoi neincrederea in rapoartele CIA.

Expertii in reteaua al-Qaida considera astfel de raporturi neintemeiate. Un fost director al CIA, Paul Pillar, specialist in combaterea terorismului, este de parere ca raportul incearca sa puna un diagnostic de la mii de kilometri departare, bazandu-se numai pe fragmente dintr-o fisa medicala.

Time precizeaza insa ca informatia despre acest raport nu a fost confirmata oficial de CIA. "Nu am gasit pe nimeni care sa stie ceva despre acest presupus raport si despre linia analitica de care se foloseste", a declarat Paul Gimigliano, purtatorul de cuvant al CIA, care a completat ca simplul fapt ca surse anonime isi atribuie viziuni ale CIA nu implica, automat, faptul ca agentia chiar impartaseste aceste viziuni.

"Daca ben Laden chiar este pe moarte, informatia ar trezi stari contradictorii. Pe de o parte, disparitia sa ar fi ceea ce SUA si-au dorit cu ardoare dupa 11 septembrie 2001. Dar moartea din cauza unei boli de rinichi nu este chiar ceea ce si-au inchipuit americanii", comenteaza Time.

"Nu ar fi tragic, dupa atata efort, ca moartea lui ben Laden sa nu fie cauzata de foretele coalitiei?", se intreaba un inalt oficial american din structurile pentru combaterea terorismului, citat de publicatia americana.

"Totusi, fiind data acuratetea altor diagnostice puse de la distanta si amenintarea continua pe care al-Qaida o exercita la nivel mondial, modul in care moare ben Laden este ultima grija a Americii", scrie Time in incheierea articolului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.