Cel putin 21 de persoane, printre care fosti generali si jurnalisti cunoscuti, au fost arestate marti la Ankara in cadrul unei anchete privitoare la o retea suspectata ca intentiona sa rastoarne guvernul turc, a informat agentia Anatolia, potrivit NewsIn.
Autoritatile au confirmat aceste arestari, dar nu au dat detalii, in timp ce opozantii politici ai Partidului pentru Justitie si Dezvoltare (AKP), aflat la putere, le acuza ca incearca sa intimideze si sa reduca la tacere criticii. Arestarile coincid cu inceputul pledoariei la Curtea Constitutionala a procurorului care a lansat procedura de dizolvare a AKP pentru activitati antilaicitate.

Printre persoanele arestate figureaza Hursit Tolon si Sener Eruygur, doi fosti generali cu patru stele care au servit in cele mai inalte functii ale ierarhiei militare. EI sunt opozanti cunoscuti ai AKP. Unul dintre juralistii arestati este Mustafa Balbay, corespondentul la Ankara al ziarului de opozitie Cumhuriyet, care critica AKP. Ufuk Buyukcelebi, redactorul-sef al cotidianului Tercuman si fost general a fost de asemenea arestat, in Antalya. Alte arestari au avut loc la Istanbul si in Trabzon.

Politia a intrat in birourile ziarelor Cumhuriyet si Tercuman, in Camera de comert din Ankara si in birourile asociatiei Eruygur si a confiscat diverse lucruri, potrivit Anatolia. Presedintele Camerei de comert a fost si el arestat.

Persoanele arestate sunt suspectate "ca sunt fie responsabili, fie membri ai grupului terorist Ergenekon", a declarat un functionar dn justitie. Alte trei persoane erau cautate de fortele de securitate, potrivit Anatolia, in timp ce NTV a informat ca una dintre ele este Turhan Comez, fost avocat al AKLP, acum disident.

Ancheta privitoare la o retea ultranationalista numita Ergenekon a inceput in iunie 2007, dupa descoperirea de explozibili intr-o casa din Istanbul. Militari in retragere, liderul unui partid, jurnalisti si avocati se numara printre cele circa 50 de persoane arestate in acest dosar pana acum. Presa turca a afirmat ca reteaua intentiona sa asasineze personalitati considerate antinationaliste.

"Campania care vizeaza intimidarea opozitiei si a aparatorilor laicitatii este in plin avant", a declarat Mustafa Ozyurek din Partidul republican al poporului, principalul partid de opozitie, infiintat de fondatorul Turcii laice, Mustafa Kemal Ataturk.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.