Ucraina se dovedeste consecventa in demersurile sale care vizeaza integrarea in NATO. Procesul prevede si armonizarea documentelor programatice care asigura cadrul general de actiune pentru liderii de la Kiev. Unul dintre acestea este Doctrina militara, document in care a fost reintrodusa prevederea potrivit careia integrarea in NATO si UE reprezinta obiectivul fundamental de politica externa al Ucrainei.

Prevederea in cauza, extrem de importanta din punct de vedere politic, a facut obiectul unor dezbateri indelungate intre partizanii relatiilor apropiate cu Rusia si cei ai integrarii in NATO. In ultimul an in care s-a aflat la putere, aproape izolat pe plan international si fortat sa se bazeze, exclusiv, pe sprijinul Rusiei, in iunie 2003, fostul presedinte ucrainean Leonid Kucima a luat decizia excluderii acesteia din Doctrina militara.

In paralel, Ucraina cauta sa lanseze semnale linistitoare catre Rusia. Zilele acestea, ministrul ucrainean al Apararii, Anatoli Hritenko, se afla la Moscova, unde poarta convorbiri cu omologul rus, Serghei Ivanov. Intr-un interviu acordat, inainte de inceperea convorbirilor, ziarului Armatei Ruse, "Steaua Rosie", Hritenko a declarat ca nu considera dorinta Ucrainei de a intra in NATO "neprieteneasca" fata de Rusia. Potrivit acestuia, ceea ce deosebeste fundamental noua directie de politica externa este "renuntarea la doctrina multivectoriala". "Nu exista deosebiri intre ceea ce vorbeste presedintele Iuscenko la Moscova, Bruxelles sau Washington. Ucraina intreprinde masuri active pentru a putea fi considerata un partener constant si previzibil".

Constienta de necesitatea pastrarii unui echilibru, Ucraina cauta sa inlature nelinistile Rusiei. In acelasi interviu, responsabilul ucrainean a anuntat ca dorinta Kievului de a deveni membru NATO nu va avea urmari asupra statutului Flotei Ruse de la Marea Neagra, retragerea trupelor urmand sa se faca la termenul stabilit, adica in 2017. Hritenko a lasat totusi sa se inteleaga ca o retragere inainte de termen nu este exclusa, dar a afirmat ca aceasta ar putea avea loc numai in urma unei decizii a Rusiei. Pana acum, Rusia se arata dispusa sa negocieze.

La inceperea convorbirilor, intr-o declaratie de presa, ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov, s-a aratat increzator ca intalnirea va permite "stabilirea unei baze solide pentru un dialog deschis, nu numai in problemele colaborarii tehnico-militare, dar si in ceea ce priveste problemele privind securitatea celor doua tari".

De curand, intentiile Kievului au primit si confirmarea oficialilor NATO, care au decis, in cursul conferintei de la Vilnius, ca Ucraina sa inceapa etapa "dialogului intensificat". Aceasta este prima faza din pregatirea tarilor candidate la statutul de membru NATO si presupune intreprinderea unor reforme structurale, vizandu-se adaptarea la standardele Aliantei si sporirea controlului politic asupra armatei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.