Versiunea in limba rusa a celebrei reviste "Forbes" a dat publicitatii ultimul top al celor mai bogati 100 de oameni din Rusia. Lista cuprinde 31 de nume noi, iar ceea ce este de remarcat, o parte dintre acestia se regasesc pe locuri fruntase si in clasamentul celor mai bogati oameni din lume.

Pe primul loc "stationeaza" Roman Abramovici, care nu are practic rival in Rusia. Averea guvernatorului de Ciukotka, patron al clubului englez de fotbal Chelsea si coproprietar al companiei petroliere Sibneft, este de 14,7 miliarde de dolari. Al doilea dupa Abramovici este proprietarul combinatului metalurgic NLMK, Vladimir Lisin, cu o avere estimata la 7 miliarde de dolari. El a reusit sa mai adauge contului sau inca 2,2 miliarde de dolari. Pe timpul regimului sovietic, Lisin a urcat de la simplu turnator la combinatul metalurgic Karaganda, din Kazahstan, la director general adjunct. La NLMK, Lisin a venit in 1996, devenind membru al consiliului director al intreprinderii. Doi ani mai tarziu, el controla 11 la suta din actiunile combinatului. "Are o companie extraordinara cu o rentabilitate demna de invidiat", spun analistii.

Pentru alti metalurgisti, precum Vladimir Potanin si Mihail Prohorov, de la Norislki Nikel, anul 2004 nu s-a dovedit la fel de plin de succese. Din cauza scaderii cu 22 la suta a cifrei de capital a grupului Nornikel, partenerii au pierdut 700 milioane de dolari. Cu 400 milioane de dolari a scazut si Piotr Aven. Cea mai buna evolutie a avut-o presedintele consiliului director al companiei Sistem, Vladimir Evtusenkov - el si-a sporit averea cu 3 miliarde de dolari.

Mihail Hodorkovski, liderul de anul trecut, a coborat acum pe pozitia 21, cu un capital de 2 miliarde de dolari. Dar ceea ce frapeaza este ca in timp ce miliardarii in dolari se inmultesc in Rusia, creste numarul saracilor, ca sa nu mai vorbim ca cei mai multi dintre oligarhii de astazi ai Rusiei au facut bani numai din exploatarea resurselor energetice ale tarii, pe care au pus mana printr-un proces de privatizare care i-a scandalizat pe multi rusi, inclusiv pe actualul lider de la Kremlin. Analistii sustin ca astazi doar oligarhii apropiati Kremlinului isi mai sporesc averea, cei care au cazut in dizgratie zac prin puscarii sau au luat calea exilului.

Putin, aceeasi masura la haine ca Lenin si Stalin, iar la picior se potriveste cu Hrusciov si Gorbaciov

Publicatia rusa "Komsomolskaia Pravda" a facut o "analiza" mai putin obisnuita. I-a luat l-a comparat pe liderii rusi dintr-o postura mai putin obisnuita. De gabarit. Desi se spune ca politicienii nu sunt apreciati dupa "dimensiunile lor naturale", au fost situatii cand gabaritul mai-marilor lumii au influentat deciziile lor. Analizand vestimentatia lui Stalin, haine facute toate la comanda, specialistii au ajuns la concluzia ca mainile tatucului au fost lungi... Un lucru de care s-au convins, de altfel, milioane de oameni.

Cel mai scund membru al Biroului politic al PCUS, Ejov (1,55 m) a fost si cel mai sangeros. Despre Hrusciov se spune ca se rusina de picioarele lui scurte, straduindu-se, de aceea, sa calce cu pasi de urias. Tot degeaba - reformele i-au iesit injumatatite si tot nu a reusit sa ajunga din urma America.

Cel mai "dotat" a fost Boris Eltin, care a facut din "gabaritul" lui un fel de slogan electoral: "Uitati-va ce presedinte aveti - inalt, frumos!" Ba, la un moment dat, Eltin, care avea 1,89 m inaltime, a promis ca succesorul sau nu va fi mai mic de inaltime, si chiar a incercat sa-l impuna pentru functia de premier pe Nikolai Aksionenko, care masura 1,85 m, pentru a-l inlocui pe Serghei Stepasin (1,80 m). Dar ales a fost Putin... Despre actualul lider de la Kremlin specialistii spun ca poarta aceeasi masura la haine ca Lenin si Stalin, in tineretile lor, iar la picior poarta acelasi numar cu Hrusciov si Gorbaciov. Desi nu este mare la stat, se zice ca este mare la... sfat.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.