Soldatii americani care l-au ucis, la 4 martie, la Bagdad, pe agentul secret italian Nicola Calipari si au ranit-o pe ziarista Giuliana Sgrena au fost absolviti de orice vina, dar divergentele cu autoritatile italiene pe marginea acestui subiect continua. Diferentele de opinii dintre cele doua parti impiedica publicarea unui raport al anchetei, mai ales ca italienii "au mai multe intrebari", a explicat un responsabil american.

Ancheta a fost demarata imediat dupa producerea acestui incident care a generat o puternica emotie printre italieni si a condus la o tensionare a relatiilor dintre Roma si Washington. Masina in care se aflau Giuliana Sgrena si Nicola Calipari se indrepta, la 4 martie, catre aeroportul din Bagdad si a devenit tinta militarilor americani la trecerea pe langa un baraj rutier, la cateva ore dupa ce ziarista fusese eliberata din mainile rapitorilor care o tinusera in captivitate mai mult de o luna.

Anchetatorii americani au apreciat ca militarii au respectat toate procedurile aplicabile in cazul operatiunilor de control si, din acest motiv, nu sunt vinovati de nerespectarea regulamentului. Italia nu a acceptat aceste rezultate, iar Sgrena le-a calificat drept "o palma peste fata".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.