"Sarbatorim Tratatul de aderare cu Bulgaria si Romania. Este un eveniment istoric in adevaratul sens al cuvantului. Recunosc faptul ca atmosfera in Europa in acest moment nu este pe deplin sarbatoreasca", a declarat premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker (presedintele in exercitiu al Consiliului European). Presa internationala din aceste zile, in special cea franceza, a insistat asupra motivelor de ingrijorare care umbresc atmosfera de sarbatoare din jurul "celei mai controversate extinderi a UE" (cum a denumit-o cotidianul britanic "Financial Times").

Le Figaro:

"Ceremonia de semnare a Tratatului de aderare a Bulgariei si Romaniei s-a derulat ieri, la Luxemburg, intr-o atmosfera de-a dreptul sinistra. Ploaia n-a incetat sa cada asupra Abatiei Neumunster, cu greu inveselita de cantecele bulgaresti. Salutul "WELKOMM!" scris mare in fundal suna aproape fals date fiind fetele sumbre si discursurile retinute. Nimic din sarbatoarea care a insotit in aprilie 2003 semnarea tratatelor de aderare a celor zece noi state membre, sub Acropole, la Atena (...) Amplificarea "Nu"-ului in Franta, tara fondatoare, odinioara primul sustinator al candidaturii Romaniei si Bulgariei, a contribuit mult la stricarea sarbatorii. Obligat sa plece mai devreme decat colegii sai la Paris, seful diplomatiei franceze, Michel Barnier, a delegat semnarea colegei sale Claudine Haignere. "Eu sau ea, e acelasi lucru, este Franta!", le-a explicat el romanilor putin deceptionati".
Cotidianul francez consacra un intreg dosar Romaniei, axat numai pe aspectele negative: "Aproape noua mii de copii romani abandonati in 2004", "Satele romanesti sunt inca sinistre" si "Un pariu dificil" ("dualitatea agriculturii romanesti") sunt titlurile din acest dosar.

Le Monde:

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, nu a fost iertat nici in ziua semnarii Tratatului de aderare la UE pentru orientarea sa spre "axa Washington-Londra-Bucuresti", "Le Monde", publicand un portret al sau, sub titlul "Traian Basescu, romanul transatlatic", in care se spune chiar ca "diplomatia franceza ar fi preferat ca el (Basescu) sa piarda alegerile, iar Parisul i-a adus la cunostinta ca Romania ar trebui sa aiba reflexe europene".

Financial Times:

"Uniunea Europeana s-a angajat in cea mai controversata extindere de pana acum, cu semnarea Tratatului care ar permite Romaniei si Bulgariei sa se alature blocului de 25 de natiuni in 2007 (...) Chiar in timp ce demnitarii se adunau pentru ceremonia de semnare in Abatia Neumunster, Franta a tras focuri de avertisment spre potentialii membri. "Semnarea nu inseamna aderare instantanee", a declarat Michel Barnier, ministrul de Externe francez".

El Periodico Mediterraneo:

"Romanii din Madrid traiesc o zi de sarbatoare, ca si cei din provincia Castellon, care au trimis o delegatie formata din zece membri la Luxembourg, la semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE". Presa spaniola a publicat relatari neutre, publicatia electronica "Expansion" preluand si declaratiile ambasadorilor Romaniei si Bulgariei la Madrid, care au dat asigurari ca nu va avea loc un aflux masiv de forta de munca spre tarile UE.

SUA ne felicita

In numele SUA, subsecretarul Departamentului de Stat pentru afaceri politice, Nicholas Burns, a felicitat Romania pentru semnarea Tratatului de aderare la UE, declarand pentru postul de radio Romania Actualitati: "Este o zi minunata pentru poporul roman, pentru Guvernul Romaniei. Aceasta este o zi a recuperarii Romaniei, insemnand ca Romania a reintrat in familia natiunilor europene (...) Romania facuse deja acest pas, prin comunitatea transatlantica, atunci cand a intrat in Alianta Nord-Atlantica (...) SUA considera Romania ca pe unul dintre cei mai puternici aliati ai lor in NATO".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.