Insa analistii si politicienii germani au gasit modalitati diferite de a interpreta cifrele facute publice.

Der Spiegel scrie ca raportul a creat o oarecare confuzie in cercurile politice, dupa ce membrii cabinetului l-au aprobat, deoarece nu pare sa reiasa din el o imagine clara a problemelor economice ale Germaniei. Potrivit criticilor, raportul prezinta o situatie grava, insistand in acelasi timp ca lucrurile merg de minune.

Raportul original, facut public in luna mai, a creat controverse in cadrul cabinetului cancelarului Angela Merkel, precum si cereri pentru revizuirea sa. Acum, purtatorul de cuvant guvernamental Thomas Steg a laudat revizuirea aprobata miercuri, afirmand ca rezultatele sunt clare: 'Sistemul pentru servicii sociale al Germaniei functioneaza', a afirmat el.

Insa cum poate fi acest lucru posibil, cand raportul - bazat pe cifrele din anul 2005 - afirma ca 12 la suta dintre copiii cu varste de sub 15 ani din Germania sunt amenintati de saracie, ca 13 la suta din populatia totala a Germaniei traieste in saracie si ca unul din patru germani ar trai in saracie daca nu ar primi ajutorul public?

Citeste si:

Raspunsurile la aceste intrebari pot depinde de inclinatia politica. Michael Glos, ministrul economiei din partidul CDU al lui Merkel, a reactionat in fata statisticilor deprimante indicand recenta crestere economica a tarii. "Realitatea economica a anului 2008 este complet diferita de cea din 2005", a afirmat Glos. "Populatia a avut de profitat de pe urma acestei cresteri", a mai spus el.

Partidele de opozitie, insa, ii contrazic punctul de vedere. Partidul Ecologist acuza guvernul de o "tentativa esuata de a-si ascunde esecurile in lupta impotriva saraciei", iar Partidul Die Linke (Stanga germana) are o pozitie similara.

Analistii germani au si ei pareri diferite cu privire la raport si la identitatea vinovatilor.