O optime din populatia Germaniei traieste in saracie, iar o alta optime ar putea sa ajunga si ea in aceeasi situatie, potrivit unei raport privitor la saracie si prosperitate aprobat recent de guvernul german.

Insa analistii si politicienii germani au gasit modalitati diferite de a interpreta cifrele facute publice.

Der Spiegel scrie ca raportul a creat o oarecare confuzie in cercurile politice, dupa ce membrii cabinetului l-au aprobat, deoarece nu pare sa reiasa din el o imagine clara a problemelor economice ale Germaniei. Potrivit criticilor, raportul prezinta o situatie grava, insistand in acelasi timp ca lucrurile merg de minune.

Raportul original, facut public in luna mai, a creat controverse in cadrul cabinetului cancelarului Angela Merkel, precum si cereri pentru revizuirea sa. Acum, purtatorul de cuvant guvernamental Thomas Steg a laudat revizuirea aprobata miercuri, afirmand ca rezultatele sunt clare: 'Sistemul pentru servicii sociale al Germaniei functioneaza', a afirmat el.

Insa cum poate fi acest lucru posibil, cand raportul - bazat pe cifrele din anul 2005 - afirma ca 12 la suta dintre copiii cu varste de sub 15 ani din Germania sunt amenintati de saracie, ca 13 la suta din populatia totala a Germaniei traieste in saracie si ca unul din patru germani ar trai in saracie daca nu ar primi ajutorul public?

Raspunsurile la aceste intrebari pot depinde de inclinatia politica. Michael Glos, ministrul economiei din partidul CDU al lui Merkel, a reactionat in fata statisticilor deprimante indicand recenta crestere economica a tarii. "Realitatea economica a anului 2008 este complet diferita de cea din 2005", a afirmat Glos. "Populatia a avut de profitat de pe urma acestei cresteri", a mai spus el.

Partidele de opozitie, insa, ii contrazic punctul de vedere. Partidul Ecologist acuza guvernul de o "tentativa esuata de a-si ascunde esecurile in lupta impotriva saraciei", iar Partidul Die Linke (Stanga germana) are o pozitie similara.

Analistii germani au si ei pareri diferite cu privire la raport si la identitatea vinovatilor.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.