Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a declarat in prima zi a presedintiei franceze a Uniunii Europene, ca "intr-o Europa pusa la incercare", UE trebuie sa demonstreze ce anume le ofera cetatenilor sai.

Invitat la o masa de lucru impreuna cu toti membrii Comisiei Europene si cu Guvernul francez la Paris, Barroso a declarat ca respingerea Tratatului de la Lisabona de catre irlandezi "face si mai necesara o Europa a rezultatelor, o Europa apropiata cetatenilor", arata NewsIn.

"Este adevarat ca votul partenerilor nostri irlandezi a schimbat brusc atmosfera acestui semestru", a afirmat presedintele Barroso, care a subliniat astfel, un moment al disolutiei europene.

In acelasi context, Polonia da o noua lovitura idealului Uniunii, dupa “nu-ul” ferm pe care l-au afirmat recent, irlandezii. Presedintele polonez Lech Kaczynski a declarat ca este absolut inutil ca Polonia sa mai semneze Tratatul de la Lisabona, in conditiile in care Irlanda nu a fost favorabila acestui proiect, chiar daca votul Parlamentului polonez a fost pro ratificare. “Toti cei 27 de membri ai Uniunii trebuie sa semneze tratatul”, a declarat Lech Kaczynski, potrivit BBC. Pozitia Poloniei face si mai dificil momentul preluarii presedentiei de 6 luni, a Uniunii Europene, de catre Franta, considera BBC.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy observa de asemenea faptul ca UE se afla intr-un moment al disolutiei. “Ceva nu este in regula”, a declarat Sarkozy, subliniind ca, probabil, in acest moment, cetatenii Uniunii si-au pierdut increderea in acest proiect ambitios.

“Europa ii ingrijoreaza pe oameni, si mai grav, observ ca din ce in ce mai mult, cetatenii nostril se intreaba daca, pana la urma, spatiul national nu este cumva mai sigur decat cel al Uniunii”, a afirmat presedintele francez Nicolas Sarkozy, intr-un interviu pentru postul de televiziune France 3.

Presedintele francez a fost intrebat de catre jurnalistii de la France 3, daca Irlanda ar trebui sa voteze inca odata. “N-as vrea sa spun asta si nu am vrea sa lasam impresia ca le fortam mana”, a declarat Sarkozy.

Ce solutii vor alege liderii europeni pentru a convinge populatia Uniunii sa treaca peste acest moment al incertitudinii, in conditiile in care, pentru a putea intra in vigoare, tratatul de la Lisabona trebuie ratificat de fiecare dintre cele 27 de state membre? Intrarea in vigoare a tratatului a fost prevazuta initial pentru 1 ianuarie 2009, dar acest termen nu va putea fi respectat. Chiar si in aceste conditii, multi lideri spera ca textul va intra in vigoare la timp pentru alegerile europene din iunie 2009

NewsIn prezinta stadiul actual al procesului de ratificare a Tratatului de la Lisabona in cele 10 state unde acordul nu a fost inca incheiat.

CEHIA

Dupa respingerea textului de catre irlandezi, responsabilii europeni s-au declarat ingrijorati pentru ratificarea tratatului. In Cehia, ratificarea depinde de decizia Curtii Constitutionale, sesizata la mijlocul lunii aprilie, si de votul Senatului, unde partidul premierului Mirek Topolanek, ODS, din care fac parte numerosi eurosceptici, ar putea bloca textul. La randul sau, presedintele Vaclav Klaus, care considera ca ratificarea ar trebui sa se incheie dupa referendumul din Irlanda, ar putea sa refuze sa semneze legea de ratificare.

POLONIA

Parlamentul a aprobat textul in 2 aprilie, dar presedintele Lech Kacynski nu a semnat actul de ratificare. Intr-un interviu publicat marti, el a anuntat ca nu va semna textul, pe care il considera "deocamdata", lipsit de obiect.

Exista si alte tari unde seful statului nu a semnat actul de ratificare, in pofida aprobarii oficiale a Parlamentului.

GERMANIA

Presedintele Horst Koehler a anuntat luni ca va astepta avizul Curtii Constitutionale, sesizata de formatiunea de extrema-stanga Die Linke, inainte de a promulga legea pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona. Plangerile depuse in instanta se refera la presupuse deficite democratice si la transferarea unor prerogative pe care le detine in prezent Bundestagul (camera inferioara a Parlamentului), catre Bruxelles.

FINLANDA

Tratatul a fost ratificat in 11 iunie de Parlament, iar presedintele Tarja Halonen are la dispozitie trei luni pentru a-l semna.

Majoritatea tarilor ale caror Parlamente nu au ratificat inca tratatul urmeaza sa o faca in urmatoarele zile, fara dificultati. Acesta este cazul CIPRULUI si OLANDEI.

BELGIA

Textul, aprobat deja de Senat si de Camera Deputatilor, urmeaza sa fie ratificat definitiv la mijlocul lunii iulie, prin votul Parlamentului flamand, una dintre cele cinci adunari regionale si comunitare care trebuie sa il aprobe.

SPANIA

Dupa aprobarea textului de catre deputatii spanioli in cursul saptamanii trecute, Senatul, al carui vot era asteptat in septembrie, ar putea sa se pronunte inca din luna iulie.

ITALIA

Guvernul spera ca Parlamentul va ratifica Tratatul de la Lisabona in luna iulie.

SUEDIA

Autoritatile intarzie sa fixeze o data pentru ratificare, iar transferarea textului in Parlament nu este prevazuta inainte de luna septembrie. In aceste conditii, votul urmeaza sa intervina in toamna, dar nu exista o data precisa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.