Danemarca este cea mai fericta tara din lume datorita democratiei, egalitatii sociale si atmosferei pacifiste, arata un sondaj publicat luni, in timp ce Zimbabwe, afectata de problemele politice si sociale se afla la finalul clasamentului, relateaza NewsIn.
Cea mai bogata natiune, Statele Unite, se afla abia pe locul al 16-lea in clasament. In ansamblu, lumea incepe sa devina mai fericita, potrivit sondajului World Values finantat de guvernul SUA, sondaj aplicat in mod regulat de o retea globala de sociologi.

Din 1981 pana in 2007, nivelul fericirii populatiei a crescut in 45 din cele 52 de state monitorizate. "Sunt aproape convins ca exista o legatura puternica intre pace si fericire", a spus un politolog de la Institutul de Cercetare Sociala de la Universitatea din Michigan, Ronald Inglehart, care s-a ocupat de acest studiu.
Potrivit lui Ingelhart exista o legatura puternica si intre fericire si democratie. "Danemarca este cea mai fericita tara din lume potrivit ratingurilor noastre", a adaugat Ingelhart intr-o declaratie remisa de National Science Foundation, care a finantat analiza. "Danemarca este prospera - nu cea mai bogata tara din lume, dar este prospera", a precizat politologul.

Puerto Rico si Columbia sunt situate si ele spre varful clasamentului, alaturi de Irlanda de Nord, Islanda, Elvetia, Irlanda, Olanda, Canada si Suedia. "Desi departe de a fi cea mai fericita tara din lume, dintr-o perspectiva globala, Statele Unite arata destul de bine", a mai spus Ingelhart, adaugand ca "SUA nu este doar prospera, este apreciata pentru promovarea egalitatii sexelor, toleranta etnica si diversitatea sociala si este situata la un nivel inalt al libertatii politice".

Sondajul, aplicat pentru prima data in 1981, a ridicat mereu doua intrebari simple: "Luand in considerare toate aspectele din jur, ai spune ca esti foarte fericit, oarecum fericit, nu foarte fericit, complet nefericit?" si "Luand in considerare contextul general, cat de satisfacut esti de viata ta ca ansamblu in aceasta perioada?"

In publicatia Perspectives on Psychological Science, echipa lui Ingelhart a scris ca sondajul a fost aplicat unui numar de 350.000 de persoane. "In ultimul rand, cel mai important factor care inflenteaza fericirea este masura in care oamenii au dreptul sa faca alegeri in privinta modului in care isi traiesc viata", a precizat Ingelhart.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.