Cetatenii din Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Estonia, Letonia, Lituania si Slovenia vor avea acces de astazi pe piata franceza a muncii.

Ministrul ceh al cometului, Martin Riman declara insa ca acesta este un gest “simbolic”. "Nu trebuie sa ne asteptam sa vedem multimi care pleaca din Cehia in Franta", a spus Riman, conform NewsIn.

Ministrul ceh a subliniat de asemenea ca economia ceha, aflata in plina dezvoltare, "se confrunta acum cu o lipsa a fortei de munca".

"Semnificatia este mai degraba simbolica, inseamna ca avem aceleasi drepturi si obligatii ca si ceilalti cetateni europeni", a adaugat Riman, intr-o conferinta de presa, sustinuta cu ocazia anului economic franco-ceh.

Deschiderea totala a pietei de munca din Franta vizeaza incepand de astazi cele opt tari foste comuniste care au aderat la UE in 2004. Romania si Bulgaria, care au aderat in 2007, vor ramane sub regimul de derogare de la prevederile comunitare in privinta liberei circulatii a fortei de munca.

In momentul extinderii UE spre estul Europei in 2004, Franta a decis sa inchida piata muncii pentru noii cetateni europeni, spre deosebire de Marea Britanie, Suedia si Irlanda.

Franta, care preia la 1 iulie presedintia prin rotatie a UE, a decis sa accelereze cu un an data deschiderii pieteii muncii. Praga, care va prelua presedintia UE dupa cea a Frantei, in primul semestru al anului 2009 va urma aceeasi line initiate de Franta, promovand sloganul "Europa fara bariere", ca tema centrala a mandatului sau.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.