La doua saptamani dupa proclamarea Constitutiei kosovare, sarbii din Kosovo au propriul lor Parlament, care si-a tinut sesiunea inaugurala, sambata, la Mitrovica.
Cei 43 de parlamentari alesi din Kosovo in alegerile regionale din mai au inaugurat Adunarea Sarbilor Kosovari in ziua Sfantului Vitus, care comemoreaza batalia din 1389 de la Kosovo Polie. Dupa cum au subliniat membrii autoproclamatei Adunari, aceasta este menita sa asigure etnicilor sarbi din Kosovo o buna legatura cu Serbia, o declaratie adoptata in sesiunea inaugurala precizand ca sarbii kosovari se supun legilor de la Belgrad. Slobodan Samargici, ministrul sarb pentru Kosovo, prezent la eveniment, a spus-o de-a dreptul: “Adunarea de la Mitrovica trebuie sa ajute Serbia sa pastreze Kosovo”.

Aceasta, in ciuda faptului ca Adunarea va avea o functie in general simbolica si nu va adopta legi. Independenta Kosovo, proclamata unilateral in februarie anul acesta, a fost recunoscuta oficial de 43 de state, printre care SUA si majoritatea tarilor UE. Guvernul kosovar a condamnat constituirea “parlamentului” sarb de la Mitrovica ca pe o actiune “ilegala si inacceptabila”, prin vocea vicepremierului Rame Manaj.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.