Intr-un interviu aparut in publicatia britanica “Sunday Telegraph”, responsabilul israelian apreciaza ca “cel mai rau scenariu” dotarea Teheranului cu arma nucleara in termen de un an. Israelul “trebuie sa se faca tot ce este necesar in plan defensiv, in cazul in care sanctiunile (impotriva Iranului) nu sunt eficiente. Ceea ce ramane este optiunea militara”, a apreciat fostul sef al Mossad. Si un membru activ al fortelor armate, generalul Isaak Ben Israel, s-a exprimat, intr-un interviu pentru presa occidentala, pentru utilizarea fortei impotriva Teheranului, precizand ca nu problemele militare stau in calea acestei optiuni. Generalul, care este si deputat al partidului Kadima, a participat, in anii ’80, la planificarea atacurilor aeriene asupra reactorului nuclear de la Osrah, in Irak. Cu Iranul “problema poate fi inca solutionata pe alte cai”, crede generalul Ben Israel.

Consiliul de Securitate al ONU a supus Iranul la trei runde de sanctiuni din cauza refuzului de a isi suspenda programul nuclear, iar saptamana trecuta UE a decis inasprirea sanctiunilor, prin inghetarea conturilor principalei banci iraniene prin care se deruleaza exporturile spre Europa.

Declaratiile belicoase ale responsabililor israelieni survin in contextul in care comandantul Gardienilor Revolutiei iraniene, generalul Mohammad Ali Jafari, a lansat, in paginile unui cotidian central, un avertisment fatis Israelului, subliniind ca in caz de agresiune statul evreu se va afla “la poarta rachetelor Republicii islamice”.