Georgia si Rusia isi stabilesc sferele de influenta in enclava

Serghei Bagaps, liderul republicii separatise Abhazia, a acuzat Georgia de "terorism de stat", dupa ce ieri au avut loc doua explozii in statiunea balneara Gagri.

Sase locuitori au fost raniti de o explozie in zona centrala a statiunii. Cea de-a doua explozie, care nu s-a soldat cu victime, s-a produs cateva minute mai tarziu in fata unui centru comercial. Incidentele au loc in contextul unor informatii publicate in ultimele zile de presa rusa, potrivit carora autoritatile de la Tbilisi ar fi propus Moscovei impartirea Abhaziei in sfere de influenta.

Potrivit cotidianului "Kommersant", care citeaza oficiali ai ambelor state, Georgia ar fi de acord sa accepte controlul separatistilor si prezenta trupelor rusesti de mentinere a pacii in partea de nord a Abhaziei, care include si capitala Suhumi.

In schimb, Tbilisi vrea ca trupele de mentinere a pacii sa se retraga din districtele din sudul tarii si sa li se permita etnicilor georgieni, care erau altadata majoritari in aceasta zona, sa revina la casele lor.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a dezmintit orice discutie cu autoritatile georgiene pe aceasta tema.

"Este o minciuna, nu are nicio legatura cu realitatea", a precizat Lavrov pentru "Itar-Tass".

Intalnire in Suedia

In opinia purtatorului sau de cuvant, Andrei Nesterenko, "scurgerea de informatii" ar fi menita sa exercite presiune asupra membrilor "Grupului Noii Prieteni ai Georgiei", in special asupra Rusiei. Acestia se vor intalni astazi la Berlin pentru a incerca sa gaseasca o cale de rezolvare a conflictului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.