Regimul de la Chisinau acuza Bucurestiul de discriminarea etnicilor "moldoveni" din Romania, urmarind deteriorarea iremediabila a relatiilor moldo-romane cu cateva zile inaintea vizitei la Chisinau a ministrului roman de Externe, Lazar Comanescu.

Liderul Uniunii Tineretului Comunist din Moldova, Grigore Petrenco, deputat in Legislativul de la Chisinau si membru al delegatiei Republicii Moldova la APCE, a adresat o interpelare scrisa Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, cerand acestui for sa previna incalcarea dreptului la identitate nationala al etnicilor moldoveni din Romania. "In ce masura actiunile autoritati­lor romane sunt conforme cu standardele Consiliului Europei, si ce masuri intentioneaza sa ia Comitetul de Ministri pentru a preveni si stopa violarea drep­turilor moldvenilor la identitate nationala in Romania?" se specifica in documentul remis de deputatul moldovean. Grigore Petrenco acuza justitia romana ca refuza sa inregistreze Comuni­tatea Moldovenilor din Romania-Originari din Republica Moldova (CMR-ORM), entitate ce isi propune "sa reprezinte si sa apere drepturile drepturile fundamentale ale cetatenilor Republicii Moldova, rezidenti in Romania".

Conform documentului inaintat de oficialul comunist, justitia romana a interzis asociatia pe baza "non existentei natiunii moldovenesti separata de natiunea romana, precum si caracterului national al statului roman, in pofida existentei in Romania a unui numar considerabil de minoritati nationale precum cea maghiara, bulgara si rroma". "Actiunile autoritatilor romane pot fi calificate ca avand un caracter politic, incalcand drepturile per­soanelor care se identifica ca aparti­nand natiu­nii mol­do­ve­­­nesti (dre­p­­tul de aso­cie­re, li­ber­taea de expre­sie, libertatea de constiinta si identitate)" a adauga Pe­trenco. "Masurile luate de catre autoritatile romane pentru a impune identitatea unor persoane, precum si nerecu­noasterea identitatii persoanelor care se autoidentifica drept moldoveni, atat in Romania, cat si in afara granitelor sale, sunt inacceptabile (moldovenii nu sunt prezenti nici pe lista oficiala a minoritatilor din Romania)", subliniaza deputatul comunist, un apropiat al presedintelui Voronin.