"Comisia Europeana, ca si Natiunile Unite, nu considera aceste alegeri legitime sau valide," a declarat un purtator de cuvant al Comisiei despre decizia Presedintelui Robert Mugabe de a organiza alegerile, chiar daca principalul sau oponent, liderul opozitiei Morgan Tsvangirai, s-a retras din cursa din cauza intimidarilor.

"Alegerile de astazi sunt o farsa, sunt fara valoare, iar rezultatele vor fi la fel de lipsite de valoare," a declarat purtatoarea de cuvant a Comisiei, Krisztina Nagy, adaugand ca procesul electoral din Zimbabwe a fost "dominat de o campanie continua de violenta si intimidare condusa de fortele guvernamentale".

Electoratul din Zimbabwe nu s-a grabit sa voteze in aceste alegeri cu un singur candidat, dupa ce Mugabe a sfidat criticile si cererile internationale de a amana scrutinul.

Tsvangirai s-a retras din cursa duminica, condemnand actele de violenta si intimidare la care sunt supusi reprezentantii opozitiei. Insa Comisia Electorala din Zimbabwe a refuzat sa amane al doilea tur de scrutin, motivand ca retragerea lui Tsvangirai a venit prea tarziu.