Coreea de Nord a furnizat Chinei o serie de declaratii care evoca nu numai producerea de plutoniu, ci si activitati de imbogatire a uraniului si de proliferare, a anuntat joi Departamentul de Stat american, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

"Aceasta serie de declaratii contine informatii despre programul nord-coreean de producere a plutoniului, ce a permis fabricarea de materiale pentru armele nucleare", a spus Departamentul de Stat. "De asemenea, se vorbeste despre imbogatirea uraniului si proliferare", potrivit sursei.

Coreea de Nord nu va fi retrasa de pe lista statelor care sustin terorismul decat dupa definitivarea unui
mecanism de verificare si inceperea verificarilor, potrivit Washingtonului. "Retragerea efectiva a Coreei de Nord de pe lista s-ar putea produce in 45 de zile de la notificarea presedintelui catre Congres", a spus sursa.

Secretarul de stat Condoleezza Rice "ar putea deci retrage Coreea de Nord de pe lista statelor teroriste la 11 august".

"Administratia va pune in aplicare decizia doar dupa ce cele sase state vor conveni asupra principiilor si a unui protocol acceptabil de verificare", potrivit Departamentului de Stat.

Cele sase tari implicate in dosarul nuclear nord-coreean sunt cele doua Corei, SUA, Japonia, Rusia, China.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.