Reconstituirea acestei celule de izolare, cu o suprafata de sase metri patrati, identica celor in care sunt inchisi doua treimi dintre detinutii de la Guantanmo, "este un mod de a le arata americanilor nedreptatea in marime naturala", a declarat Gwen Fitzgerald, purtatorul de cuvant al organizatiei pentru apararea drepturilor omului de la Washington.

Instalata langa Washington Monument, loc foarte frecventat de turisti din apropiere de Casa Alba, celula are obiectivul de a atrage atentia atat Guvernului, cat si alegatorilor.

Vizitatorii experimenteaza, astfel, "senzatia de a fi inchisi 22 de ore pe zi intr-o cutie, fara a fi judecati si fara a sti cand vor fi eliberati", a explicat Larry Cox, director executiv al Amnesty International Statele Unite.

In celula, vizitatorii pot inregistra un mesaj video adresat presedintelui George W. Bush, pe care organizatia il va publica ulterior pe internet.

Larry Cox spera sa formeze un curent "de opinie puternic si durabil", care sa puna capat "acestui capitol groaznic al istoriei americane".

Majoritatea militantilor care participa la expozitie s-au imbracat in portocaliu, culoarea uniformelor pe care le poarta detinutii recalcitranti de la Guantanamo.