Nu mai putin de 700 de focare, raspandite in 33 de zone, de la granita cu statul Oregon (nord) pana in regiunea Monterey (la sud de San Francisco), erau active luni, potrivit Biroului pentru Situatii de Urgenta (OES) al acestui stat, care se confrunta cu al doilea an consecutiv de seceta.

Incendiile, favorizate de canicula din weekend, nu s-au soldat cu victime, dar au distrus opt locuinte si amenintau luni alte 5.500, potrivit OES.

Mass-media locala a anuntat ca majoritatea incendiilor au fost declansate de fulgere.

Guvernatorul Arnold Schwaarzenegger a declarat ca nu a vazut niciodata atatea incendii declansate in acelasi timp. "Am fost socat sa aflu ieri (duminica - n.red.) ca 520 de incendii faceau ravagii in tot statul", a explicat el intr-o conferinta de presa organizata luni dupa-amiaza. "Sunt mai multe de patru ani de cand sunt guvernator si nu am mai auzit niciodata de atatea incendii in acelasi timp. Am descoperit in aceasta dimineata (luni - n.red.) ca (incendiile - n.red.) sunt in numar de 700", a adaugat el.

Aproximativ 4.300 de pompieri se lupta cu flacarile, sprijiniti de 372 de camioane. In weekend a fost chemata in ajutor si Garda Nationala.