Presedintele Frantei a lansat ieri un apel la inghetarea colonizarii israeliene si a situatiei din Ierusalim, oras care "are vocatia de a deveni capitala celor doua state": Israel si Palestina

Nici cel mai infocat prieten al Israelului din randurile presedintilor Statelor Unite nu s-a bucurat de o asemenea primire in Israel ca Nicolas Sarkozy, actualul presedinte al Frantei, care are si el o ascendenta evreiasca.

Potrivit Ziua, Sarkozy a aterizat duminica pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, insotit de o mare suita, din randurile careia fac parte sapte ministri, zeci de oameni de afaceri, cantaretul francez-evreu Enrico Macias, si frumoasa sa sotie Carla Bruni. Cu avionul prezidential a calatorit si o delegatie a evreimii franceze formata din 80 de personalitati. Presedintele Frantei a fost asteptat la aeroport cu fanfara militara si aproape de intregul guvern. Shimon Peres, presedintele Israelului i-a spus in franceza, pe care o vorbeste cursiv, ca "Franta si-a pus amprenta pe crearea Statului Israel", iar premierul Ehud Olmert i-a multumit, in numele poporului israelian, pentru "intelegerea profunda pe care o manifesta fata de nevoile Israelului". Sarkozy a marturisit ca e emotionat si a declarat: "Niciodata nu am ascuns sprijinul pentru Israel, si din totdeauna am fost un mare prieten al Israelului si acum ma aflu aici pentru a sarbatori alianta sfanta si indelungata intre poporul francez si poporul evreu."

„Puteti avea incredere in Franta“, i-a asigurat Sarkozy pe parlamentarii israelieni, in prima vizita de stat a unui presedinte francez in Israel in ultimii 12 ani. “Un Iran nuclear este intolerabil. Orice ar incerca sa distruga Israelul se va lovi de Franta care va impiedica aceasta actiune (...) Franta este gata sa isi mobilizeze serviciul diplomatic, resursele, soldatii“, a adaugat el, fara sa specifice insa ce rol ar putea juca armata in obtinerea unui acord de pace in regiune.

“Un acord este posibil chiar maine, care sa permita popoarelor (israelian si palestinian n.r.) sa traiasca alaturi in pace si securitate”, a spus seful statului francez. “Sunt mai convins ca oricand ca securitatea statului Israel va fi garantata cu adevarat doar prin nasterea unui al doilea stat, cel palestinian”, a continuat el.

Potrivit Cronica Romana, spre deosebire de Jacques Chirac (cunoscut ca un simpatizant al cauzei arabe), actualul conducator al Frantei este considerat un prieten al Israelului. Cu atat mai mult a surprins cererea sa de sistare a procesului israelian de colonizare in Ierusalim. “Exista o propunere sustinuta de numerosi membri ai Knesset-ului, pentru adoptarea unei legi care sa invite colonistii evrei la parasirea Cisiordaniei, prin compensatii financiare si oferirea de locuinte in Israel. Conditiile pentru stramutare trebuie create curand”, a spus presedintele francez.

Referitor la statutul orasului Ierusalim, a carui parte de est (araba) a fost anexata de Israel dupa cucerirea ei in iunie 1967, presedintele francez a afirmat ca Franta considera ca aceasta problema trebuie sa se inscrie in cadrul solutiei negociate intre parti, in conformitate cu dreptul international.
"Nu va putea exista pace excluzand Ierusalimul, Orasul pacii, despre care cred ca are vocatia de a deveni capitala ambelor state", a precizat liderul de la Elysee, citat de Adevarul.

Miniturneul prezidential din Orientul Mijlociu a inceput ieri-dimineata, cu o vizita a primului cuplu francez la memorialul Holocaustului, Yad Vashem, din Ierusalim, si a continuat cu discutiile lui Sarkozy cu liderii israelieni, informeaza EVZ.

Intalnirile cu presedintele Shimon Peres si cu premierul Ehud Olmert vor fi urmate de o intrevedere cu presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas. Sarkozy si-a exprimat deja increderea intr-un acord de pace rapid, o pozitie catalogata de multi analisti drept „optimista“, scrie Reuters.

Vizita cuplului prezidential francez in Israel survine pe fondul ridicarii treptate a blocadei impuse de Israel de aproape un an transportului de bunuri pentru Fasia Gaza, dar si pe fundalul reluarii, la Berlin, a dialogului intre sefii echipelor de negociatori israelieni si palestinieni, Tzipora Livni si Ahmed Qorei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.