Pentru independenta energetica, democratul ii sprijina pe producatorii americani de etanol, iar republicanul pe petrolisti.

Candidatul democrat la Casa Alba, Barack Obama, a devenit un puternic sustinator al biocombustibililor pe baza de etanol obtinut din porumb, considerand ca aceasta sursa de energie va duce la scaderea pretului carburantilor si la asigurarea independentei energetice a SUA.

In spatele acestei convingeri se afla insa consilierul lui Obama, Tom Daschle, al carui nume figureaza in conducerea a trei mari firme producatoare de etanol si care doreste obtinerea a cat mai multe subsidii pentru productia de porumb. Totodata, Obama este senator de Illinois, al doilea stat american in topul productiei de porumb. „Astfel vom asigura securitatea nationala, pentru ca acum platim miliarde de dolari unora dintre cele mai ostile natiuni din lume“, a acuzat Obama dependenta fata de petrolul din Orientul Mijlociu.

La polul opus se afla candidatul republican John McCain, care sustine ca solutia reducerii dependentei energetice este reluarea exploatarii zacamintelor de petrol din zona de coasta a SUA, interzise in urma cu doua decenii de Congres. McCain a primit si sprijinul presedintelui George W. Bush, care a cerut recent Congresului sa ridice interdictia, astfel incat pretul-record al carburantilor la pompa sa scada cat mai repede.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.