Armata regala britanica foloseste impotriva talibanilor din Afganistan arme termobarice, ce creeaza presiune in spatiile inchise, ceea ce duce la moartea in chinuri a teroristilor.

Ministrul apararii de la Londra a recunoscut ca fortele armate britanice din Afganistan folosesc impotriva talibanilor una dintre cele mai mortale si controversate arme, denumita "termobarica".

Gruparile pentru drepturile omului considera aceasta arma drept extrem de "brutala". Armele termobarice creeaza un val de presiune ce suge aerul din incapere si din victime. Acestea mor fie ca urmare a asfixierii, fie a presiunii extrem de mari ce faramiteaza organele interne.

Armata britanica din Afganistan are in dotare temuta Hellfire-114N (termobarica), pe care intentioneaza sa o ataseze dronelor Reaper ale Fortelor Aeriene Britanice. Ministerul Apararii a decis la inceputul acestui an sa cumpere Hellfire - 114N, dupa ce armata britanica a intampinat probleme in lupta impotriva talibanilor care se ascund in pesteri.

La aceasta decizie au contribuit si pilotii britanici ce sustineau ca rachetele standard Hellfire nu reuseau sa creeze destule pagube in randul inamicilor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.