Pana in prezent se credea ca Chopin, nascut in 1810, in apropiere de Varsovia, a murit din cauza tuberculozei, la Paris, in 1849.

Insa cunoscuti oameni de stiinta polonezi cred, in prezent, ca el a murit din cauza unei mucoviscidoze (fibroza chistica), o maladie genetica ce afecteaza grav plamanii. De altfel, ei ar vrea sa probeze acest lucru cu ajutorul unei analize a ADN-ului din inima compozitorului.

Profesorul Wojciech Cichy, unul dintre specialistii polonezi in mucoviscidoza, a considerat ca toate bolile de care a suferit Frédéric Chopin pe parcursul vietii arata ca era purtatorul acestei maladii, care provoaca o acumulare de mucus in plamani. "Inca de mic copil era firav, predispus la infectii ale plamanilor, la tuse", a declarat Cichy. Un alt simptom al bolii este faptul ca, desi adult, Chopin era in continuare foarte slab. Si a murit inainte de a atinge varsta de 40 de ani, ca majoritatea suferinzilor de aceasta boala.

Totodata, profesorul a subliniat faptul ca Chopin nu a avut copii (cunoscuti), in ciuda relatiei pasionale cu scriitoarea George Sand, ceea ce ar putea duce cu gandul la o posibila sterilitate, un alt semn al mucoviscidozei. "Daca vom putea demonstra ca Chopin a suferit de mucoviscidoza, acest lucru ar fi de mare ajutor pentru bolnavi, in special pentru copii, care vor sti ca pot indeplini ceva mare, ca si el", a mai explicat Cichy.

Medicii polonezi au depus o cerere oficiala adresata ministrului polonez al Culturii, pentru a verifica daca se poate gasi, printr-un test ADN, mutatia genei CFTR, responsabila de mucoviscidoza. Iwona Radziszewska, purtator de cuvant al Ministerului Culturii, s-a aratat prudenta fata de aceasta posibilitate, declarand ca o decizie in acest sens va fi luata dupa analizarea mai multor studii aflate in derulare.
In Polonia, Chopin este mai mult decat un compozitor celebru, el fiind un erou national, simbol al luptei pentru libertatea tarii.

Inima lui Chopin este pastrata intr-o urna de cristal "zidita" intr-unul din stalpii Bisericii Sfintei Cruci, edificiu baroc din capitala Poloniei. La moartea sa, conform dorintei compozitorului, inima sa a fost scoasa din trup si adusa la Varsovia de sora sa Ludwika, in timp ce corpul a fost inhumat la cimitirul Pcre Lachaise din Paris.

Emigrat in Franta, tara natala a tatalui sau, dupa insurectia de la Varsovia (1830-1831) impotriva ocupantilor rusi, Frédéric Chopin nu s-a mai intors niciodata in Polonia.

Inima compozitorului a supravietuit distrugerii masive a Varsoviei de catre nazisti, gratie interventiei generalului SS de origine poloneza, Erich von dem Bach.