Statele europene vor adopta azi sau maine, noi sanctiuni impotriva Iranului, vizand in special banca Melli, au anuntat surse diplomatice citate de AFP, potrivit NewsIn.

Aceste noi sanctiuni, care vor interzice in special functionarea birourilor europene ale bancii de la Londra, Hamburg si Paris, urmeaza sa fie aprobate fara probleme de ministrii europeni ai agriculturii si pescuitului, reuniti luni si marti la Luxembourg.

Noile masuri prevad si extinderea listei de persoane si organizatii care nu au dreptul sa primeasca vize pentru a calatori in spatiul UE sau ale caror bunuri au fost inghetate, potrivit unei surse.

Masurile, ca si cele adoptate in cadrul ONU incepand din 2006, vizeaza sa constranga Iranul sa isi suspende activitatile de imbogatire a uraniului, in conditiile in care comunitatea internationala se teme ca acestea ar putea urmari obtinerea armelor nucleare.

Noile sanctiuni - pe care Washingtonul le asteapta de mai multe luni din partea europenilor si care au reprezentat un leitmotiv al turneului recent al lui Bush in Europa - au trecut inca din luna mai toate etapele procesului decizional complicat din Uniunea Europeana. Europenii au preferat, insa, sa amane acordarea aprobarii finale, pentru a nu coincide cu vizita in Iran a sefului diplomatiei UE Javier Solana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.