Creatoarea britanica de moda Vivienne Westwood a lansat la Saptamana modei de la Milano o colectie pentru sezonul primavara-vara 2009 inspirata din cultura roma, prezentata de modele de aceasta etnie, relateaza cotidianul italian Il Messaggero, in pagina sa electronica.
Dupa ce in trecut se alaturase campaniei Liberty in favoarea drepturilor civile creand tricouri cu sloganul "I am not a terrorist, please don't arrest me" ( Nu sunt terorist, va rog nu ma arestati), ea ales ca modele pentru noua sa colectie pentru barbati tineri bruneti, cu pielea inchisa la culoare, cu tatuaje, dinti de aur si lanturi groase.

Pentru tinute, nonconformista creatoare a ales imprimeurile florale, casmirul indian si pantalonii drepti suflecati. Vivienne Westwood, cunoscuta si ca Madame Viv, a respirat atmosfera strazilor inguste din marile orase, pentru a intelege viata celor fara adapost si s-a lasat sedusa de cultura nomazilor.
Initiativa ei a generat, insa, polemici. "Cred ca (Westwood) are o idee despre romi care nu mai corespunde realitatii. Daca vrea, o insotesc eu intr-o tabara de nomazi", a declarat un oficial din Milano, Tiziana Maiolo, implicata ani de zile in activitatile pentru integrarea nomazilor.

"Weswood este dezinformata si nostalgica, pentru ca romii nu mai sunt aceeasi. Acum este vorba de oameni care nu mai vor sa munceasca, trimit copiii sa cerseasca si traiesc din furat: eu am lucrat ani de zile pentru integrarea lor si am inteles in cele din urma ca vor sa isi faca un rost in viata, dar fara sa respecte vreo regula, asa ca, daca aceasta este situatia, trebuie sa plece din orasul nostrul", a adaugat ea.
Creatoarea de moda a explicat ca aceasta colectie reprezinta "un omagiu adus unei minoritati etnice pe care lumea o cunoaste putin, cu o istorie si o cultura foarte veche".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.