Pericolul unui aflux de forta de munca ieftina din Romania si Bulgaria spre Germania a iscat dispute si schimburi de declaratii taioase intre presedintele Uniunii Crestin-Democrate (CSU), Edmund Stoiber, si cancelarul german Gerhard Schroeder. Liderul crestin-democrat bavarez ii solicitase anterior cancelarului sa conditioneze intrarea Romaniei si Bulgariei in UE, considerata o amenintare pentru piata de munca germana, printr-o protectie sporita a fortei de munca autohtone, informeaza ziarul german "Sueddeutsche Zeitung". In caz contrar, aderarea celor doua tari estice ar trebui amanata, sustine Stoiber.

Motivand acelasi lucru ca liderul lor, mai multi deputati crestin-democrati din Parlamentul german amenintasera cu ceva vreme in urma blocarea aderarii celor doua tari. Bela Anda, purtatorul de cuvant al cancelarului, l-a acuzat in replica pe Stoiber de "curat populism" iar partidului sau i-a reprosat "o cunoastere lacunara a rezolutiilor Uniunii Europene". Exista deja un amendament care restrictioneaza migratia fortei de munca dinspre Romania si Bulgaria spre tarile Uniunii pe un termen de cinci pana la sapte ani.

Astfel, romanii si bulgarii au nevoie in continuare de permis de munca pentru a lucra in Germania. Stoiber sustine insa ca aceste reguli nu sunt suficiente, reamintind de experienta aderarilor din 2004, care ar fi provocat cresterea ratei somajului in Germania. La ora actuala, numarul somerilor in Germania a atins cote alarmante, ridicandu-se la peste noua milioane, situatie nemaiintalnita pana acum. Gerhard Schroeder a afirmat ca va lua "masuri dure" impotriva celor care incalca normele UE privitoare la migratia fortei de munca si ca ofertantii de munca care profita prin metode neortodoxe de dumping vor fi aspru sanctionati.

Intr-un interviu acordat agentiei germane DPA cancelarul german considera extinderea UE un avantaj pentru Germania. Referindu-se la criticile aduse reglementarilor privind circulatia fortei de munca, Schroeder a declarat ca reglementarile au fost deliberat concepute in asa fel incat ele sa poata fi respectate de toate statele membre. De asemenea, seful coalitiei social-ecologiste de la Berlin a mai declarat ca poarta Uniunii Europene ramane deschisa si dupa 2007 pentru acele state care sunt capabile sa indeplineasca conditiile aderarii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.